Ensenyament posarà en marxa un nou institut a Miami Platja i un institut-escola a Tarragona

El Departament garanteix el manteniment de tots els centres del Camp de Tarragona i dels grups de P3 el curs vinent

19 mayo 2017 15:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament d’Ensenyament ha confirmat la posada en marxa d’un nou institut a Miami Platja i d’un institut-escola a la ciutat de Tarragona el curs vinent. En el cas de Miami Platja, l’actual equipament deixarà de ser una secció de l’institut Antoni Ballester de Mont-roig del Camp i passarà a disposar d’un projecte propi, amb dues línies d’ESO en els mòduls prefabricats ja existents. Per la seva banda, el col·legi Mediterrani del barri de Campclar de Tarragona es transformarà en un institut-escola, amb la qual cosa els alumnes que ara cursen 6è de primària hi podran iniciar l’etapa de secundària al setembre. La directora dels serveis territorials d’Ensenyament a Tarragona, Sílvia Rodes, ha presentat aquest dimarts les dades de preinscripció del curs 2017-2018, que anirà del 23 de març al 4 d’abril. Amb el compromís de mantenir tots els centres educatius del territori, la previsió del Departament és oferir 6.820 places a P3 en 277 grups -sis més que ara- i 7.275 places a primer d’ESO en 245 grups -tres més que aquest curs-.

Rodes ha apuntat que la programació de places ha tingut en compte variables com ara el mapa escolar de cada municipi, els acords amb els consistoris i el padró d’habitants. En aquest últim cas, es preveu que continuï caient el volum d’alumnes a l’etapa d’educació infantil i que la demanda a secundària vagi creixent progressivament fins al 2020.

Com a novetat, aquest any s’han tancat diversos acords de programació amb les entitats municipalistes. Així, s’ha decidit reduir de la ràtio a 1r d’ESO fins als 27 alumnes en centres d’alta complexitat i fins als 22 alumnes als grups de P3, així com el manteniment d’aquest mateix topall als grups de P4 en aquells centres que ja van aplicar la mesura el curs passat.

En el marc d’aquest acord, també s’apostarà per donar continuïtat als projectes educatius actuals i per garantir la distribució equilibrada de l’escolarització de l’alumnat amb necessitats educatives especials. A més, es programaran els increments dels grups d'ESO en funció de les necessitats d'escolarització a mitjà i llarg termini, i s’implantarà el model d’institut-escola en entorns complexos i en situacions geogràfiques específiques. 

Rodes ha destacat també que un dels objectius del Departament és afavorir la integració de l'alumnat amb necessitats educatives específiques (NEE) mitjançant la distribució equilibrada en els centres. Per aquest motiu, s'adoptaran diverses mesures en el procés de preinscripció i matrícula, com ara la limitació de noves matrícules durant el curs en aquells centres amb una elevada concentració de problemàtiques socials. 

En relació als criteris d'admissió dels alumnes, el Departament garanteix més oportunitats, més transparència i més control, per la qual cosa ha introduït diverses novetats. En primer lloc, en les llistes d’espera de cada centre constaran no només les sol·licituds que s'hagin demanat com a primera opció, sinó també les que s'hagin demanat en qualsevol altra que sigui preferent a l'opció assignada. 

En segon lloc, a l'inici del curs, els centres donaran informació del resultat del procés i publicaran una llista dels nous alumnes que s'han matriculat al centre i també informaran del nombre de vacants que hagin quedat. Per últim, s’intensificaran les mesures de control per a detectar el frau, per la qual cosa la comissió de garanties revisarà tots els expedients sospitosos per tal de comprovar la veracitat dels documents presentats per les famílies, com poden ser el padró o els certificats mèdics. 

A banda de la creació del nou institut de Miami Platja i de l’institut-escola Mediterrani, Rodes ha explicat que una de les properes construccions que s’abordarà serà la de l’escola de l’Arrabassada, que actualment es manté en mòduls. La directora d’Ensenyament ha explicat que després de destinar 350.000 euros al projecte, s’han consignat 1,2 MEUR als comptes del 2017 per avançar el projecte. Un altre centre que veurà la llum en els propers anys és l’institut de Roda de Berà.

Comentarios
Multimedia Diari