Ensenyament remet a escoles informació de l'enterovirus i els seus símptomes

Gairebé 48 hores després que el departament de Salut comuniqués oficialment que una quarantena de nens estaven o havien estat hospitalitzats, nou d'ells a la unitat de cures intensives, com a conseqüència d'un tipus d'enterovirus, Ensenyament ha considerat adequat que la comunitat educativa consulti la web informativa

19 mayo 2017 19:18 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El departament d'Ensenyament ha remès avui als Serveis Territorials de tot Catalunya la informació que sobre l'enterovirus facilita la pàgina web Família i Escola, perquè les escoles puguin consultar els símptomes que han afectat a 48 nens, fins ara.

Gairebé 48 hores després que el departament de Salut comuniqués oficialment que una quarantena de nens estaven o havien estat hospitalitzats, nou d'ells a la unitat de cures intensives, com a conseqüència d'un tipus d'enterovirus, Ensenyament ha considerat adequat que la comunitat educativa consulti la citada web informativa.

Fonts del departament d'Ensenyament han indicat avui que, a banda de remetre les escoles a aquesta web, no es preveu informar d'una altra manera els centres, els docents o els pares, atès que la informació sobre aquest brot d'enterovirus és competència exclusiva del departament de Salut.

De fet, són els responsables de Salut els que han marcat els 'tempos' a l'hora de comunicar que 48 menors han estat afectats per l'enterovirus A71, dels quals 21 continuen ingressats, i que un altre menor de Tarragona podria haver mort pel mateix virus, encara que aquest extrem no s'ha pogut confirmar.

Així, el primer comunicat sobre l'afectació de l'enterovirus es va rebre a les redaccions dels mitjans catalans dimarts passat, dia 17, a la nit i no s'ha informat en roda de premsa fins avui al migdia, gairebé dos dies després, a excepció d'una entrevista a TV3 del conseller de Salut, Toni Comín, ahir, dimecres.

En la citada pàgina web de Família i Escola s'ofereixen dues fonts d'informació: una breu definició de l'enterovirus en el Canal Salut i una altra, més àmplia, de la Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, que facilita els símptomes, el tractament i el control de la malaltia.

Els enterovirus, segons la citada pàgina, són un gènere de virus ARN que circulen entre la població i que afecten milions de persones d'arreu del món cada any.

Aquest gènere de virus inclou més de 100 serotips diferents i són responsables de quadres diversos, comuns en els nens.

Normalment, produeixen símptomes lleus i, sovint, les infeccions són asimptomàtiques, és a dir, que amb prou feines són perceptibles per a la població afectada.

Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria i predominen durant l'estiu i la tardor, s'assenyala en el web Família i Escola.

Els símptomes més freqüents poden incloure febre, secreció nasal (mocs), esternuts, tos, erupcions a la pell, llagues a la boca, malestar general i dolors musculars.

Altres quadres poden causar faringitis, símptomes gastrointestinals i meningitis asèptica, i, en ocasions, processos neurològics més greus, com algun dels registrats a Catalunya.

Les persones afectades amb el quadre més lleu només necessiten, s'indica en el web, un tractament dels símptomes que pateixen i, generalment, es recuperen completament.

Algunes vegades, les malalties causades per enterovirus poden requerir hospitalització i l'administració d'un tractament específic, s'indica en el web, que no inclou informació sobre la situació del brot detectat a Catalunya ni de la seva evolució.

En el web es recomana mantenir mesures higièniques estrictes, "amb especial atenció a l'hora de rentar-se les mans i amb la higiene dels nens i d'altres persones infectades".

Evitar el contacte estret amb persones infectades, evitar la transmissió respiratòria cobrint-se en tossir o esternudar amb un mocador d'un sol ús o la part interna del colze, i no amb les mans, netejar i desinfectar freqüentment les superfícies que puguin estar contaminades i estar a casa durant la malaltia i evitar que els nens malalts assisteixin a l'escola són d'altres de les recomanacions.

Davant qualsevol dubte, s'aconsella dirigir-se al 061 (CatSalut Respon), actiu durant les 24 hores de cada dia.

Actualment, només dos menors es troben a la unitat de cures intensives en hospitals de Barcelona, un d'ells a causa de les seqüeles sofertes per l'enterovirus i un altre, menys greu, per la pròpia malaltia, segons dades facilitades avui per Salut.

Comentarios
Multimedia Diari