Entitats i plataformes convoquen un atur parcial de dones aquest dimecres

Tarragona acollirà la manifestació del 8 de Març a les 19.00 hores

19 mayo 2017 16:05 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Entitats feministes catalanes han convocat aquest dimecres un atur d'ocupació, cures i consum entre les 12.00 i les 12.30 per reivindicar els drets de les dones, sumant-se a un atur internacional amb motiu del Dia de la dona treballadora, a més de manifestacions a les 19.00 hores.

La plataforma 'Vaga de totes' --que va sorgir el 2014 d'espais feministes-- ha cridat a recolzar l'atur internacional que seguiran al voltant de 50 països de tot el món, amb una forma "oberta" de protesta, que pot seguir-se amb accions com paralitzar les tasques domèstiques i de cures, la producció i el consum, així com portar una peça de color violeta o negre, han proposat en un manifest online.

La protesta cercarà l'unitat femenina per combatre les violències masclistes i defensar aspectes com a condicions de treball dignes, l'avortament lliure i gratuït i el reconeixement de les diferents identitats de gènere, però sobretot donar visibilitat al treball que realitzen les dones en totes les societats.

Els sindicats Ustec·Stes (Intersindical Alternativa de Catalunya) i CGT han recolzat els aturs a Catalunya, on han proposat sortir les portes dels centres de treball al migdia per protestar davant l'actual "involució social" que estan veient els drets de les dones, tant en l'econòmic com en lleis com la de l'avortament a Espanya.

La plataforma Ca la Dóna ha cridat a la manifestació a Barcelona per reclamar la fi de la bretxa salarial, el reconeixement del treball de cures i domèstic, a més de que aquest sigui compartit, i una educació lliure de valors patriarcals, en un manifest sota el lema 'La revolució imparable de les dones'.

En declaracions a Europa Press, la presidenta de la Plataforma Catalana de Suport al Lobby Europeu de Dones, Rosa M. Fernández, ha qualificat de necessaris els aturs i manifestacions davant les reculades que estan veient els drets de les dones, que poden augmentar amb l'auge de l'extrema dreta a Europa.

Ha animat a secundar l'atur internacional per trencar amb la "invisibilización" de les desigualtats, davant la creença que ja s'ha avançat molt, i realitzar un toc d'atenció generalitzat, tant a la societat com al sector privat i polític.

La coordinadora de la Comissió d'igualtat de Dones Juristes --integrada en Ca la Dóna--, Marisa Fernández, ha afegit que sota l'afirmació que ja existeix la igualtat hi ha una intenció de "apagar el feminisme", i ha cridat a sortir al carrer davant les 21 dones que han mort per violència masclista des de l'inici de 2017. MANIFESTACIONS

La manifestació, promoguda a la capital catalana per la Comissió unitària pel 8 de març, sortirà de la plaça Universitat fins a la plaça Sant Jaume per acabar davant de l'Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat.

A les 19.00 hores començaran a caminar també manifestacions a Girona --plaça Independència--, Lleida --plaça de la Catedral-- i Tarragona --plaça Imperial Tarraco--, mentre que Badalona (Barcelona) tindrà per primera vegada una marxa unitària, que avançarà des de la plaça de la Vila fins a la plaça de la Dóna, sota el lema 'Dones juntes fent la revolució'.

 

47 CIUTATS

L'agenda difosa per la Federació Estatal d'Organitzacions Feministes inclou actes a 47 ciutats espanyoles, i a més de manifestacions, celebraran aturs al migdia ciutats com Alacant i Elx, mentre que en localitats com Bilbao, Orense, Gijón, León, Madrid, Múrcia i Zaragoza han organitzat un altre a les 18.00 hores perquè coincideixi amb l'internacional.

El moviment té especial repercussió a Llatinoamèrica, on va néixer el 2015 el moviment Ni Una Menys --impulsor de l'atur internacional-- com a contestació a la successió de feminicidios que pateix l'Argentina, on una dona és assassinada cada 30 hores.

Comentarios
Multimedia Diari