‘És l’oportunitat per conèixer noves cultures’

Entrevista a Manel Torres, Cap de comunicació i gestió de La iMAGInada, una festa alternativa a la festa tradicional de Sant Magí

12 agosto 2017 19:19 | Actualizado a 12 agosto 2017 19:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La iMAGInada és una festa popular autogestionada, que aquest any celebra la seva 9a edició. Es duu a terme als jardins del Camp de Mart, i és una festa alternativa a la festa tradicional de Sant Magí. No és un espai únicament nocturn, com podria ser Barraques, sinó que té activitats per tots els públics, que es farà cada dia des de les 10 del matí fins a la matinada. 

De fet, La iMAGInada organitzarà aquest any el 52% del total dels actes de Sant Magí, un percentatge que va en augment any rere any. El Diari parla amb el Manel Torres, cap de comunicació i gestió de La iMAGInada.

-Com funciona La iMAGInada?
-Dividim Camp de Mart en espais, en diferents sectors. Hi ha tallers, xerrades, activitats familiars, vermut, mercadet, concerts, food tracks, grafits. És una festa amb un esperit crític i sempre amb un rerefons social. 
Tot funciona a través de l’autogestió i el voluntariat. Totes les persones que gestionen La Imaginada són voluntàries durant tot l’any, igual que les entitats que col·laboren en el material o en la programació.

-Quantes persones esteu al càrrec de La iMAGInada? 
-Som unes vint persones durant tot l’any més o menys, sense comptar ni a totes les entitats que es presten a ajudar ni els voluntaris que s’apunten a ajudar durant els festivals. 

-Què són els Sopars del Món?
-És un sopar popular, que se celebra durant dues nits de La iMAGInada, en què diverses entitats i associacions de persones d’orígens diversos i residents a la nostra ciutat preparen plats típics de la seva cultura d’origen. 

-Quin va ser el primer any dels Sopars del Món?
-Els Sopars del Món van arrencar el 2013, i aquest any celebrem la cinquena edició. Es tracta d’una edició molt especial, ja que comptem amb la col·laboració de la Creu Roja de Tarragona, que són els qui coordinen les persones refugiades de la ciutat. L’oferta gastronòmica és l’excusa perfecta perquè s’integrin a Tarragona i que puguin explicar la seva experiència.

-Com decidiu quines entitats o persones venen a oferir el seu menjar?
-El nostre lema és ‘Espai per la llibertat d’expressió’. No volem posar límits, qualsevol persona que presenti la seva proposta normalment és benvinguda. Però no sol amb els Sopars del Món, sinó amb tota La iMAGInada. 
Al principi érem nosaltres qui buscàvem gent que col·laborés, ara solen ser ells qui venen a ajudar-nos. Aquest any fem un dia més, en fem cinc en comptes de quatre, i pensàvem que ens sobraria espai però al final no, tindrem cinc dies plens d’activitats. Ens hem acabat convertint en un referent, a les Festes Majors no es fan xerrades, ni es treballen els valors com els treballem aquí. 

-Per què al Camp de Mart?
-Vam començar el 2009 al passeig de les Palmeres, eren els inicis, no teníem recursos i era tot bastant precari, amb un ambient festiu i més senzill. Amb l’excusa del cinquè aniversari, el 2013, ens vam moure al Camp de Mart.

-Aquest canvi de localització va ser per decisió pròpia?
-Totalment per decisió pròpia, amb el permís de l’Ajuntament, que no va tenir cap problema. I des d’aleshores estem allà perquè hem vist que podem desenvolupar correctament el projecte. És un espai gran, que se’ns acaba fent petit (riu), amb molta ombra, amb gespa, en contacte amb la natura i és molt agradable. Tots aquests factors ens permeten dur a terme uns tallers que al passeig de les Palmeres no es podrien fer. 

-Què és el millor dels Sopars del Món?
-L’ambient que es forma. A part del menjar, que està boníssim, coneixes nova gent, noves idees, noves cultures i en definitiva potenciar l’associacionisme. És el que et deia, és l’excusa perfecta per parlar amb ells, saber com estan aquí. Hi ha molts tipus de casos, gent que porta molts anys aquí, gent nouvinguda. I amb la novetat d’aquest any dels refugiats, podem conèixer pel que han passat. No només els de Síria, sinó els de Veneçuela, Ucraïna...

-I el més complicat? 
-Organitzar-ho tot i triar els plats (riu), perquè tots són boníssims. Són molt variats i jo m’ho menjaria tot. I també contactar amb les persones òbviament, perquè les dates són molt complicades. Estem a l’agost, la gent està de vacances, i els grups estan fent bolos en què reben una retribució, La iMAGInada és voluntària.

-En quina activitat hi sol haver més afluència de públic?
-És complicat perquè el públic va canviant durant tot el dia. Durant el matí, tarda i vespre hi ha un ambient molt familiar. I a mesura que arriba la nit, sí que hi ha molts més joves

-Quines novetats incorporeu aquest any?
-Aprofitant la calor que estem vivint, hem llençat dues begudes noves. Una és el globus, igual que hi ha begudes d’altres fetes majors, com el boladís a Valls o la mamadeta aquí a Tarragona. El podrem trobar sense alcohol o amb alcohol. 

-Què ens podeu avançar del Globus? 
-Encara estem aconseguint la fórmula, però serà com una sangria fresqueta i dolça. 

-I l’altra beguda?
-Després tenim la cervesa Kesse, que és artesana d’aquí de Tarragona, que fa poquet que ha sortit i que ens va oferir una edició limitada per nosaltres, que es vendrà només durant quatre dies.

-Alguna novetat més?
-Sí, com que vèiem que ens faltava públic jove, vam decidir crear una ‘tarda jove’, amb diferents tallers enfocats als joves, com grafits, bubble football, alguna activitat amb l’Instagram. I segurament l’any que ve, que celebrarem els 10 anys, hi haurà alguna sorpresa molt potent.

Comentarios
Multimedia Diari