Es mantenen les infeccions per VIH al Camp de Tarragona amb 35 nous casos al 2014

La taxa anual de diagnosi al territori és del 5,5 per cada 100.000 habitants, la meitat que a Catalunya

19 mayo 2017 21:01 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Durant el 2014 s'han detectat al Camp de Tarragona 35 nous casos d'infeccions per VIH i cinc pacients més que han desenvolupat la sida. D'aquests, un 85% són homes d'entre 24 i 50 anys. Això suposa una taxa anual de diagnosi al territori del 5,5 per cada 100.000 habitants, gairebé la meitat que a Catalunya –on s'han registrat deu casos per cada 100.000 habitants–. Pel que fa a les proves ràpides que realitzen les farmàcies i entitats com Creu Roja, se n'han fet 454, quatre de les quals han donat un resultat positiu confirmat. Des dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona, Josep Mercadé ha insistit en l'objectiu d'eradicar el virus de cara al 2030 i d'arribar al que anomenen meta 90-90-90 el 2020.

Dels 35 nous casos detectats al Camp de Tarragona –molt en la línia dels darrers anys, ja que al 2011 van ser 34, al 2012 33 i 35 al 2013– un 85% són homes, i per cada sis homes afectats hi ha només una dona. Pel que fa a l'edat, la franja se situa entre els 24 i els 50 anys, amb una mitjana de 36. Tan sols el 9% dels nous diagnosticats es troben en el sector més jove, d'entre 15 i 24 anys. A més a més, Mercadé ha detallat que el 91% dels casos nous del 2014 són persones locals, davant del 9% d'immigrants, una proporció molt diferent a la de la resta de Catalunya, on els darrers pugen fins al 41%.

Referent a la via de transmissió, el 53% són homes que tenen relacions sexuals amb homes, un 18% homes que tenen relacions heterosexuals, el 12% dones que tenen relacions heterosexuals, i el 6% usuaris de drogues per via parenteral. Mercadé també ha incidit que el 35% de diagnòstics de VIH es van fer amb criteris tardans. "El bo és que n'hi hagi molt pocs, ja que el pronòstic de la infecció és pitjor com més tard es diagnostica", ha indicat.

Així mateix, el responsable dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona ha recordat els diversos objectius marcats per l'OMS respecte aquesta malaltia. D'una banda, el sida zero de cara al 2030, amb l'eradicació del virus. Com a objectiu intermedi ha parlat de la meta 90-90-90 pel 2020, en què el 90% de casos de sida es notifiquin, que el 90% d'aquests es tractin, i que el 90% dels últims tinguin els nivells de càrrega viral indetectables.

Finalment, Mercadé ha remarcat tres aspectes "importants" per arribar a aquests objectius: la prevenció, la detecció precoç i el tractament. Precisament, respecte aquest darrer punt ha evidenciat que els malalts infectats que segueixen el tractament deixen de ser transmissors de la malaltia.

 

La importància de la conscienciació

Les farmàcies també juguen un paper important en la detecció precoç, sobretot amb la realització de la prova ràpida. Joaquim Nolla, president del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, ha exposat que s'han realitzat, al llarg del 2014, 204 test, dels quals només tres han donat un resultat positiu. En aquest sentit, ha remarcat que a les persones que s'han fet la prova i han obtingut un resultat negatiu se'ls fa també una educació, perquè són "gent que té activitats de risc". A més, aquest 2015 les farmàcies que fan aquestes proves s'han ampliat. Així, Valls, el Vendrell, Amposta i Tortosa s'han sumat a Tarragona i Reus, amb dues farmàcies a cada municipi que poden dur a terme el test.

Des del Grup de Treball de Salut Sexual i VIH/Sida a Tarragona, Lluís Romero ha explicat que han realitzat múltiples atencions durant tot el 2014. Així, entre infants i joves, han fet més de 350 tallers als quals han assistit més de 8.000 persones. A més, entitats com el col·lectiu H2O o l'Oficina Jove del Tarragonès han atès més d'un miler de consultes. Pel que fa a proves ràpides del VIH, realitzades fora del circuit sanitari al territori, se n'han realitzat 454, quatre de les quals han donat un resultat positiu confirmat.

Tant Romero com Mercadé han donat també la seva opinió sobre el tractament profilàctic preexposició, és a dir, el que es dóna a persones que no estan infectades. Tots dos han coincidit a afirmar que pot ser "beneficiós" i que és una eina més per lluitar contra la malaltia, però que caldria estudiar com implementar-lo.

Des de l'Ajuntament de Tarragona s'han sumat a la celebració del Dia Mundial de la Sida, que es commemora aquest dimarts. Així, el consistori il·luminarà la seva façana de vermell aquest vespre, i a més la regidora Begoña Floria ha estat l'encarregada de llegir el manifest de la jornada al final de la roda de premsa. Els actes continuaran el dijous 3 de desembre amb una jornada formativa en salut sexual i VIH/sida per a estudiants de cicles formatius del Complex Educatiu Cal·lípolis i 'La Nit Vermella' que tindrà lloc a la Sala El Cau el mateix dia.

Comentarios
Multimedia Diari