Es poden tornar a fer castells amb un màxim de 160 persones

El Procicat autoritza la represa del món casteller, cosa que significa que per Santa Tecla podrem veure construccions a la plaça de la Font

14 septiembre 2021 13:28 | Actualizado a 14 septiembre 2021 18:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tornen els castells. La Generalitat de Catalunya autoritza poder fer castells amb un màxim de 160 persones per colla. Això significa que per la diada de Santa Tecla, del pròxim dia 23 de setembre, la plaça de la Font tornarà a veure castells després de dos anys sense activitat, per culpa de l’aturada obligada de la pandèmia.

Així ho ha aprovat el Procicat, després de l’evolució epidemiològica de les últimes setmanes. Cal recordar que l’organisme no va autoritzar la proposta castellera que Vilafranca va presentar per Sant Fèlix. Ara, només quinze dies després i a les portes de Santa Tecla i la Mercè, el Procicat s’ho repensa i aprova unes noves regles de joc.

Segons el document  aprovat fa només unes hores, i que el 'Diari' ha tingut accés, només podran participar en cada castell les persones “estrictament necessàries” i, en cap cas, el nombre de castellers pot superar els 160 per colla.

Entre aquests 160, no es comptabilitzen els grallers i timbalers, que podran sumar un màxim de 25 músics complint les condicions de grup bombolla. Hauran de mantenir les distàncies de seguretat establertes.

Els castellers han de complir una sèrie de requisits. En primer lloc, estar associats a la colla castellera participant, haver certificat davant del cap de colla o responsable que té la pauta completa de vacunació a través d’un certificat oficial o bé, demostrat que ha patit la Covid-19 en els darrers tres mesos. Quedaran exempts d’aquesta mesura la canalla d’edat inferior als 12 anys d’edat, als quals caldrà fer, com a mínim, 48 hores abans de l’actuació, un cribatge per mitjà de test d’antígens.

Serà obligatori l’ús de la mascareta durant tota l'actuació i s’haurà d’utilitzar el gel hidroalcohòlic homologat. Es recomana que els castellers portin la mascareta FFP2.

Els responsables de les colles hauran de vetllar perquè els moments amb contacte directe per a muntar i desmuntar els castells, i per tant sense poder mantenir la distància de seguretat, siguin el més breu possible i que, en cap cas, superin els 15 minuts de durada per a cada actuació.

Els responsables de la jornada castellera hauran de tenir establerts circuits d’entrada i sortida perquè els moviments de les persones siguin ordenats i amb el mínim de contacte. Els circuits de mobilitat dels executants hauran d’estar separats dels del públic.

El públic assistent haurà d’estar separat per elements que no permetin la seva participació en la realització dels castells i haurà d’estar assegut amb llocs preferiblement preassignats amb les condicions de seguretat que estableix actualment el Procicat.

Aquest canvi de parer del Procicat tindria a veure amb la proposta que ha presentat l’Ajuntament de Tarragona, les quatre colles castelleres de la ciutat i la Xarxa Santa Tecla per poder fer castells el dia fort de les festes, el pròxim 23 de setembre.

La iniciativa presentada des de Tarragona pretén no només poder fer castells aquest dia, sinó també oferir un protocol útil per poder utilitzar a partir d’ara en la represa e l’activitat castellera. La idea tarragonina era poder fer un castell (màxim un 3de7) i un pilar, el dia 23, amb unes 120-140 persones. La proposta també té una part més científica, que mirarà de fer un seguiment exhaustiu a les dades dels castellers.

Tot sembla indicar que aquesta proposta i la que ja va presentar fa dies la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), juntament amb les millores de les dades, ha fet avançar en la represa cultural i castellera.

Les colles castelleres de la ciutat ja es preparen per concretar els assajos (entre aquesta setmana i la vinent).

Per Santa Tecla, tornen els castells.

Comentarios
Multimedia Diari