Es reprenen les excavacions al jaciment ibèric trobat a Nulles

En aquesta campanya, iniciada la setmana passada, es començarà a excavar el sector oriental, on s´espera localitzar un altre conjunt similar al ja documentat, format per 3 estances

19 mayo 2017 20:21 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La setmana passada, l’equip dirigit pels arqueòlegs Carme Belarte, Joan Canela i Jordi Morer va reprendre les excavacions arqueològiques al jaciment iber de Rabassats. Es tracta d’un assentament rural datat del segle III aC trobat tot just ara fa un any al municipi de Nulles, a la comarca de l’Alt Camp.

Després que el 2015 s’excavés el sector occidental del jaciment en dues campanyes realitzades els mesos de febrer i juny, ara es començarà a excavar el sector oriental, on s’espera localitzar un altre conjunt similar al ja documentat i format per tres habitacions.

En aquestes tasques hi participaran una vintena d’estudiants provinents de diferents estudis universitaris i, concretament, del Màster en Arqueologia Clàssica de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), del grau d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona i del grau d’Història de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Una masia ibèrica

El jaciment ibèric correspon a un assentament rural on es creu que hi vivia més d’una família. Fins al moment, s’han localitzat tres zones: una seria el taller, on s’ha trobat un molí; una sala principal; i finalment, una zona destinada a l’emmagatzematge, on s’ha localitzat una sitja que tenia la tapa de pedra in situ.

També s’han trobat forats de pals que sostenien les bastides de quan es va construir la casa, una llar de foc, una basseta possiblement dedicada a la decantació d’argiles o bé al tractament de cànem, i una fresquera, és a dir, un espai on es conservaven els aliments frescos.

Els treballs s’estan duent a terme en el context del projecte de recerca de l’ICAC ‘Formes d’ocupació del territori i evolució del poblament a la Cessetània occidental durant la prehistòria (1r mil·lenni aC)’, finançat amb fons de l’Ajuntament de Nulles, de la Generalitat i de la Diputació de Tarragona. La primera intervenció es va realitzar el 2013, quan es va delimitar el terreny, mentre que durant el mes d’octubre del 2014 es va fer un decapatge de la superfície amb màquina.

Comentarios
Multimedia Diari