Es tanca l'acord que permetrà abastir d'aigua el nord de la Conca

El projecte del canal Segarra-Garrigues va aconseguir dimecres el vistiplau de totes les parts implicades

19 mayo 2017 16:15 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Han sigut dues dècades de feina, converses i debats, però finalment s’ha aconseguit tancar l’acord que permetrà abastir d’aigua a través del canal Segarra-Garrigues a 8 municipis del nord de la Conca (Conesa, Forès, les Piles, Llorac, Passanant, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb) i a una vintena més de la Segarra, l’Urgell i l’Anoia.

Es tracta d’un acord verbal, però amb el ‘sí’ de totes les parts, el projecte s’ha desencallat i ara ja s’encara la recta final perquè l’aigua provinent de l’embassament de Rialb arribi a través de 122 quilòmetres de nova xarxa a la llar d’unes 75.000 persones.

L’acord es preveia pel passat mes de desembre, però finalment les converses entre les diferents parts implicades s’han allargat fins aquest dimecres al vespre, quan el projecte ha estat aprovat durant una reunió celebrada a la conselleria de Territori i Sostenibilitat a Barcelona, presidida pel conseller Josep Rull i amb la presència de representants de totes les administracions implicades, des d’ajuntaments a Consells Comarcals i Diputacions.

Així, es posa la primera pedra per començar a materialitzar una reivindicació històrica d’una trentena de municipis (8 de la Conca, 18 de la Segarra, 2 de l’Urgell i 2 de l’Anoia) que pateixen problemes d’aigua, sigui per la seva escassetat o mala qualitat, i que en alguns casos ha obligat a abastir la població amb camions cisterna.

Amb aquest acord sobre la taula, el calendari preveu que en sis mesos el projecte s’aprovi i que una vegada estiguessin fetes les expropiacions en vista el 2018 es podrien licitar les obres. A mitjans d’aquell mateix any els treballs es començarien a executar i finalitzarien el 2019, la data que el conseller Rull ja va anunciar el passat mes de desembre.


Un milió més de la Diputació
En aquesta última versió del projecte s’introdueixen algunes modificacions, com és el cas de l’augment de l’aportació de la Diputació de Tarragona, que passa d’1 a 2 milions d’euro. Així mateix, es preveu una compensació de 800.000 euros per l’ús que es farà de les infraestructures ja implementades a la comarca de la Segarra.

Pel que fa al finançament, la inversió total és de 21 milions d’euros. D’aquests, 10 els aporta l’Agència Catalana de l’Aigua; 5 milions les Diputacions (Lleida 2 milions, Tarragona 2 milions i Barcelona 1 milió); mentre que la resta es repercutirà en la tarifa durant un període d’entre 15 i 25 anys.

Concretament, durant els primers cinc anys l’aigua es pagarà a una mitjana de 0,57 euros el metre cúbic. Un cop passat aquest període, al primer tram, format per Tàrrega, es pagarà a 0,59 euros el metre cúbic; a 0,69 euros al tram 2, format per 18 municipis de la Segarra, Ossó de Sió i Verdú (Urgell), i Montmaneu i Pujalt (Anoia), i a 0,75 euros al tram 3 format pels 8 municipis de la Conca de Barberà.

Aquesta nova infraestructura es gestionarà mitjançant un consorci on cada tram tindrà representació en funció del seu pes: el tram 1 comptarà amb 3 membres, el 2 amb 11 i el 3, que és la Conca, amb 2 membres. Malgrat tot, per tal de no afavorir la posició del tram 2 (el de la Segarra), les qüestions sempre s’hauran d’aprovar amb una majoria del 60% dels membres.


122 quilòmetres de nova xarxa
La infraestructura consistirà en la construcció de 122 quilòmetres de nova xarxa d’abastament, 7 estacions de bombament i 3 dipòsits. Així mateix, s’aprofitarà completament la capacitat de la potabilitzadora de la Ratera. Amb tots aquests treballs, es farà possible l’abastament d’aigua a partir de l’embassament de Rialb.

Comentarios
Multimedia Diari