Esplèndida Vallfogona

Llibre. El pintor Domènec Corbella ha fet una selecció de les fotografies que són testimoni del valor patrimonial de la natura i el paisatge d’aquesta localitat

16 febrero 2018 16:31 | Actualizado a 16 febrero 2018 16:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vallis fecunda. Paisatges de Vallfogona de Riucorb, del pintor Domènec Corbella, aplega una selecció de fotografies que són testimoni del valor patrimonial de la natura i el paisatge d’aquest enclavament singular de la Conca de Barberà
Paratges de secà i d’altres més humits i obacs descoberts per la mirada d’un pintor com Domènec Corbella, natural de la vila, i professor emèrit de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, que ens sorprèn amb imatges poc comunes i conviden a establir un diàleg íntim amb l’entorn romàntic de la vall del Corb.

El pintor Domènec Corbella explica que «en aquesta publicació he recollit diferents paisatges inèdits a cada estació de l’any». Un llibre molt visual, amb cites de filòsofs orientals que complementen amb les imatges. Són textos curts, però tenen a veure amb cada fotografia.

«He recollit els contrastos, canvis de paisatges i el treball ha sigut complex», afegeix Domènec. Però com sorgeix la idea? La raó és motivacional per captar els contrastos de les estacions.

Tres anys observant
«Porto tres anys observant i fent fotografies de Vallfogona, i faltava una publicació visual de la vila», afegeix Corbella que «els objectius és prendre consciència del valor patrimonial del paisatge, i propiciar l’estimació de la natura».

El pròleg del llibre és de l’escriptor Josep Vallverdú, un enamorat de la vall del riu Corb i ho detalla minuciosament: Vallfogona al cor. Després hi ha la introducció i un mapa topogràfic. Està estructurat amb set capítols, i estan relacionats amb la natura i l’entorn: Petra. Fonaments i elements de construcció; Aqua. Símbol de fecunditat i misteri; Agri. L’aliment de la terra; Arboles. Un valor estètic protegit per la llet; Itinera. Camins i dreceres; Vallis. Fecunditat i placidesa, i el setè capítol, Balnea. L’oasi de la vall del Corb. 

Pel que fa al títol del llibre: Vallis fecunda, és l’origen etimològic de Vallfogona de Riucorb i significa vall fèrtil. «Vaig trobar molt encertat i bonic el nom del títol», afirma Corbella. La vila està situada a la vall alta del riu Corb, té un subsòl d’aigües mineromedicinals que van propiciar la creació d’un balneari i el creixement d’una notable vegetació de ribera, la qual, juntament amb les pinedes i els alzinars característics de la zona, origina un microclima i un ecosistema adequats per practicar shinrin-yoku o banys de bosc. 

Els seus boscos són de pi i roure. Encara que té terra de regadiu, predomina l’agricultura de secà principalment d’oliveres. La seva economia també creix a causa de les aigües mineromedicinals que posseeix, explotades en un balneari.

El shinrin-yoku és una pràctica japonesa que consisteix en passar temps dins del bosc i l’objectiu és millorar la salut, el benestar i la felicitat. «Vallfogona, és un lloc ideal per practicar el shinrin-yoku», comenta.

El llibre està coeditat per Edicions de la Universitat de Barcelona (UB) i Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Té un preu de 18 euros i ja es pot adquirir a les llibreries o per Internet.

Biografia
Domènec Corbella Llobet (Vallfogona de Riucorb, Conca de Barberà, 1946), pintor conegut com a Corbella
. Estudià a la Universitat Internacional de l’Art de Florència (1969-1970), ciutat on exposà per primera vegada, al Palazzo Strozzi el 1971. Realitza estudis de doctorat en arquitectura i filosofia, i es doctorà per la Universitat de Barcelona (1985), amb una tesi sobre la Sèrie Barcelona de Joan Miró, publicada amb motiu de l’Any Miró’93.

És professor de l’Escola Superior de Disseny Tèxtil (ESDIT) de la Universitat Ramon Llull (1990-94) i de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona des del 1975, d’on és catedràtic des del 1988. Ha dirigit diferents projectes d’Innovació docent i forma part d’equips de recerca. 

Ha publicat treballs de recerca patrimonial i diferents assaigs sobre pintura contemporània. 

Corbella ha realitzat cinquanta-set exposicions individuals, nombroses de col·lectives, nacionals i internacionals i la seva obra es troba representada en una trentena de fons d’art d’institucions públiques i a diverses col·leccions privades.

Comentarios
Multimedia Diari