Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Estació Klezmer, el nou grup tarragoní que combina música, gastronomia i història

La nova formació proposa un espectacle de teatre, música i vi kosher de Capçanes posant l’accent en les melodies que feien els jueus a l’Europa de l’Est des del segle XVIII 

Gloria Aznar

Whatsapp
El nou grup Estació Klezmer, assajant a Ca la Garsa de Tarragona. FOTO: Pere Ferré

El nou grup Estació Klezmer, assajant a Ca la Garsa de Tarragona. FOTO: Pere Ferré

Cultura, història i gastronomia en un mateix espectacle que combina teatre i música. Aquesta és la proposta cultural d’Estació Klezmer, la nova formació tarragonina que es presenta en societat aquest mes de setembre. 

«Klezmer ens remet a la música que feien els jueus a l’Europa de l’Est on ja queden pocs a causa de l’Holocaust. I a més, no tothom tenia ganes de tornar. És una música que se segueix tocant i ho sé del cert perquè la meva dona és polonesa i conec el repertori», explica Pep Alcanyis, músic i membre del nou grup, integrat per tretze professionals. Es tracta de cançons compostes a finals del segle XVIII, el XIX o fins i tot principis del segle XX. «No són especialment ancestrals», revela Alcanyis. 

Igual que el nom del grup, Estació Klezmer és també com es diu l’espectacle teatre-musical que s’estrenarà el pròxim dia 21 d’aquest mes a l’Antiga Audiència (20 hores), i que està basat en fets reals. En aquest sentit, l’obra explica les vivències de Moshe Haelion, ciutadà de Salònica i supervivent dels camps d’extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial. En ell, cada peça que s’interpreta enllaça amb parts de la seva memòria personal, tot un periple a la recerca de la seva estimada Rebeca. 

Música sefardita i klezmer
Musicalment parlant constarà de 14 peces klezmer, dues cançons sefardites i dos fragments operístics, acompanyat tot plegat de diverses imatges que fan referència a la història. Totes en idioma original, sigui jiddisch, polonès o hebreu. Quant a la diferència entre música sefardita i klezmer, el periodista, escriptor i autor del text, Francesc Valls-Calçada, explica que «la sefardita és històrica, que fa referència als jueus expulsats de la península Ibèrica a finals del segle XV, mentre que la segona, la klezmer, està viva».

«La música i la història combinen d’una manera brutal. Tant és així que ho vam representar unes sis vegades, es van anar sumant professionals, fins que van decidir encetar aquest projecte», assenyala Valls-Calçada. «En un principi es feia per a passar-nos-ho bé però vam pensar que era un material molt bo, amb una història i un missatge», afegeix Salvador Sabaté, mànager i encarregat de les imatges audiovisuals.

Missatge? «Que allò que va passar no es pot oblidar. Fa falta que ho recordem però al mateix temps, que la gent s’ho passi bé. No és un drama continuat. Perquè la música klezmer té emoció, alegria, nostàlgia. Ho té tot. És una música molt acolorida», puntualitza Valls-Calçada.

Tanmateix, s’aprofitarà l’estrena per retre un homenatge a la comunitat gitana, víctima també de la barbàrie. I ho faran cantant el seu himne Gelem Gelem davant de l’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Països Catalans (AGIPCAT), representada pel seu president, Paquitu Ferreres. I la gastronomia també acompanyarà, amb el vi kosher Peraj Petita, elaborat al celler de Capçanes.

Tot i que l’espectacle d’estrena té lloc sota el paraigua de les festes de Santa Tecla, aquest serà només l’inici, ja que la formació tindrà continuïtat. Igualment, neix amb la voluntat de ser un projecte solidari, en benefici de la restauració de Ca la Garsa, a Tarragona. Per tot plegat han posat en marxa un Verkami al que es pot accedir al web verkami.com/projects/24329-estacio-klezmer

Els components

Katarzyna Krupka. Clarinet i cantant. 
Pep Alcanyis. Acordió diatònic.
Jordi Salabert. Clarinet, veu, percussió, i direcció musical.
Júlia Fortuny. Soprano, megafonia i veu.
Pilar Cugat. Personatge de Rebeca i cantant.
Pau Gavaldà. Personatge de Moshe.
Pepe Gómez, Moluco. Saxo baríton.
Carlos Lupprian. Guitarra i programació multimèdia.
David Cuadrado. Guitarra i timple.
Griselda Moreso. Violí.
Ricardo Alba. Violoncel.
Salvador Sabaté. Imatges audiovisual, manager.
Francesc V. Calçada. Veu en off i autor del text dramàtic.

BULBE (Patates)
Una de les peces que s’interpretaran

Zuntig bulbe, montig bulbe,
Dienstig un mitvoch bulbe,
Donershtig un freitag, bulbe,
Ober Shabos in a novene, a bulbe-kugele!
Zuntig vayter bulbe.

Ober bulbe, vayter bulbe,
Noch amol un vider bulbe,
Heint un morgen bulbe
Ober Shabos noch’n tshulent, a Bulbe-kugele, Zuntig vayter bulbe.

Broit mit bulbe, fish mit bulbe, varimes un vetshere- bulbe,
Ober un vider - bulbe.
Ober eynmol in a novene a bulbe -kugele!
Un Zuntig vayter bulbe!
Ober-bulbe,
Vider-bulbe,
Ober un vider-bulbe,
Vider un ober-bulbe.
Ober Shabos noch’n tshulent a bulbe kugele! 
Un Zuntig vayter bulbe.

Patates el diumenge, patates el dilluns,
Dimarts i dimecres, patates 
Dijous i divendres, patates 
Però ei dissabte hi ha una novetat: pastís de patata!
El diumenge, un altre cop, patates.
Ara patates, sempre patates,
I una altra vegada patates 
Matí i tarda - patates.
Però el millor del dissabte és el pastís de patata!
El diumenge, un altre cop, patates.
Pa amb patates, peix amb patates 
Esmorzar i sopar - patates 
Ara i sempre patates.
Però el plat especial sempre és el pastís de patata! El diumenge, un altre cop, patates.
Ara, patates. Després, patates.
Ahir i demà - patates 
Avui i sempre - patates!
Però el millor del dissabte és el pastís de patata!
El diumenge, un altre cop, patates.

Temas

Comentarios

Lea También