Estudien treure el tram bonificat per a camions a l’AP-2 del Pla a Montblanc

El Govern espanyol detecta que els vehicles pesants fan «poc ús» de la subvenció a la part de Tarragona i proposa portar la mesura al tram comprès entre les Borges Blanques i Lleida, on considera que l’aprofitarien més vehicles

29 julio 2019 07:16 | Actualizado a 29 julio 2019 07:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El govern espanyol estudia traslladar el tram bonificat pel pas de camions per l’AP-2 del tram comprès entre el Pla de Santa Maria i Montblanc al tram entre les Borges Blanques i Lleida. Així ho ha explicat el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, en una entrevista a l’ACN, argumentant que el primer tram de Tarragona s’utilitza «poc» i que amb aquesta mesura es donaria resposta a les demandes de part del territori i del sector de prolongar el tram bonificat del 50% del peatge fins a la capital del Segrià sense haver d’invertir «massa més». Des que van entrar en funcionament les bonificacions, l’1 de setembre de 2018, uns 1.200 camions han deixat de passar per l’N-240 entre el Pla de Santa Maria i les Borges Blanques.

El 31 d’agost de 2018 va entrar en vigor la normativa en què es prohibia el pas de camions per l’N-240. Va ser acordada per l’anterior executiu i l’actual govern, assegura Crespín, va «accelerar» aquest mecanisme. Fruit d’això, cada dia han deixat de passar 1.200 camions per l’N-240, una via per la qual hi circulen uns 10.000 vehicles al dia. «Ara els camions ja no hi són però no es va preveure que la bonificació arribés fins a Lleida», reconeix, i des d’aleshores estan estudiant com fer-ho possible. 

Tot i que encara no hi ha dades concretes, les primeres anàlisis apunten que hi ha camions que no fan servir el tram bonificat del Pla de Santa Maria a Montblanc ja que molts dels vehicles pesants que provenen o es dirigeixen a Lleida i Saragossa surten o entren a Montblanc, on hi ha diversos polígons industrials i l’accés al Port de Tarragona. És per això que des del govern espanyol estudien la possibilitat de traslladar la bonificació del tram Pla de Santa Maria-Montblanc al de Borges Blanques-Lleida, on consideren que l’aprofitarien més vehicles.

14 milions

El govern espanyol compta amb 14 milions anuals compromesos pel ministeri de Foment durant tres anys per cobrir el 50% del cost del peatge dels camions que han deixat de passar per l’N-240 entre el Pla de Santa Maria i les Borges Blanques. «El que ens estalviaríem en el tram Pla de Santa Maria-Montblanc serviria per gairebé cobrir la bonificació del nou tram Borges-Lleida», explica Crespín, que reconeix que caldria afegir-hi «una mica més» de pressupost, ja que el tram fins a Lleida és «una mica més llarg». 

Reconeix que en làmbit tècnic però no polític hi ha hagut reunions entre l’Estat i la Generalitat en què han estat fent gestions perquè «el més aviat possible» es pugui bonificar als camions el seu pas per l’AP-2 entre les Borges Blanques i Lleida però nega que pugui ser una realitat a la tardor, com va dir el conseller de Territori, Damià Calvet. «Necessitarem més temps», ha puntualitzat.

Amb aquests 14 milions que el ministeri de Foment s’ha compromès a destinar a bonificar el pas de camions per l’AP-2, l’Estat es fa càrrec del 50% del cost del peatge. L’altre 50% l’assumeixen els camioners. 

És per això que Crespín insisteix a demanar a la Generalitat que es faci càrrec de l’altre 50% per assegurar-se que tots els camions circulin per l’AP-2. 

Comentarios
Multimedia Diari