Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Estudien treure el tram bonificat per a camions a l’AP-2 del Pla a Montblanc

El Govern espanyol detecta que els vehicles pesants fan «poc ús» de la subvenció a la part de Tarragona i proposa portar la mesura al tram comprès entre les Borges Blanques i Lleida, on considera que l’aprofitarien més vehicles

ACN

Whatsapp
Els transportistes van protagonitzar protestes per l’obligació de pagar peatge. FOTO: Pere Ferré/DT

Els transportistes van protagonitzar protestes per l’obligació de pagar peatge. FOTO: Pere Ferré/DT

El govern espanyol estudia traslladar el tram bonificat pel pas de camions per l’AP-2 del tram comprès entre el Pla de Santa Maria i Montblanc al tram entre les Borges Blanques i Lleida. Així ho ha explicat el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, en una entrevista a l’ACN, argumentant que el primer tram de Tarragona s’utilitza «poc» i que amb aquesta mesura es donaria resposta a les demandes de part del territori i del sector de prolongar el tram bonificat del 50% del peatge fins a la capital del Segrià sense haver d’invertir «massa més». Des que van entrar en funcionament les bonificacions, l’1 de setembre de 2018, uns 1.200 camions han deixat de passar per l’N-240 entre el Pla de Santa Maria i les Borges Blanques.

El 31 d’agost de 2018 va entrar en vigor la normativa en què es prohibia el pas de camions per l’N-240. Va ser acordada per l’anterior executiu i l’actual govern, assegura Crespín, va «accelerar» aquest mecanisme. Fruit d’això, cada dia han deixat de passar 1.200 camions per l’N-240, una via per la qual hi circulen uns 10.000 vehicles al dia. «Ara els camions ja no hi són però no es va preveure que la bonificació arribés fins a Lleida», reconeix, i des d’aleshores estan estudiant com fer-ho possible. 

Tot i que encara no hi ha dades concretes, les primeres anàlisis apunten que hi ha camions que no fan servir el tram bonificat del Pla de Santa Maria a Montblanc ja que molts dels vehicles pesants que provenen o es dirigeixen a Lleida i Saragossa surten o entren a Montblanc, on hi ha diversos polígons industrials i l’accés al Port de Tarragona. És per això que des del govern espanyol estudien la possibilitat de traslladar la bonificació del tram Pla de Santa Maria-Montblanc al de Borges Blanques-Lleida, on consideren que l’aprofitarien més vehicles.

14 milions

El govern espanyol compta amb 14 milions anuals compromesos pel ministeri de Foment durant tres anys per cobrir el 50% del cost del peatge dels camions que han deixat de passar per l’N-240 entre el Pla de Santa Maria i les Borges Blanques. «El que ens estalviaríem en el tram Pla de Santa Maria-Montblanc serviria per gairebé cobrir la bonificació del nou tram Borges-Lleida», explica Crespín, que reconeix que caldria afegir-hi «una mica més» de pressupost, ja que el tram fins a Lleida és «una mica més llarg». 

Reconeix que en làmbit tècnic però no polític hi ha hagut reunions entre l’Estat i la Generalitat en què han estat fent gestions perquè «el més aviat possible» es pugui bonificar als camions el seu pas per l’AP-2 entre les Borges Blanques i Lleida però nega que pugui ser una realitat a la tardor, com va dir el conseller de Territori, Damià Calvet. «Necessitarem més temps», ha puntualitzat.

Amb aquests 14 milions que el ministeri de Foment s’ha compromès a destinar a bonificar el pas de camions per l’AP-2, l’Estat es fa càrrec del 50% del cost del peatge. L’altre 50% l’assumeixen els camioners. 

És per això que Crespín insisteix a demanar a la Generalitat que es faci càrrec de l’altre 50% per assegurar-se que tots els camions circulin per l’AP-2. 

Temas

Comentarios

Lea También