Exercici de memòria històrica a Conesa

L´Ajuntament de la Conca de Barberà va homenatjar dissabte amb una medalla amb l´escut del poble tots els càrrecs electes de la democràcia. L´emoció va estar present durant tota la jornada

19 mayo 2017 22:34 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Conesa tot ho fan bonic, deien. I és que la tarda de dissabte, la plaça Major del poble, limitada per una banda per l’ajuntament i, per l’altra, l’església, es va convertir en punt de trobada per a tots els veïns. Després de la presa de possessió per part del nou govern entrant, va tenir lloc l’acte central de la jornada. La intenció era homenatjar tots els càrrecs electes –alcaldes i regidors– de la democràcia. I el resultat va ser una tarda plena d’emoció i una manera de refrescar la memòria històrica de tots els conesins.

La idea va sorgir fa uns mesos, quan l’exalcalde de Conesa, Àngel Rodríguez, va participar a la jornada organitzada per l’Associació de Municipis per la Independència. En aquell acte, molts dels presents presumien d’una medalla amb l’escut del poble corresponent. L’equip de govern d’aquell moment va investigar el motiu. Van descobrir que era un reconeixement que atorgava cada ajuntament.

«Els conesins no podíem ser menys», assegurava Ramon Tort, antic regidor de Cultura del consistori. Així que van decidir homenatjar els 24 càrrecs electes conesins de la democràcia. Però Francesc Tarrida Mateu, primer alcalde democràtic del poble (1979-1983), no hi va poder estar present per motius de salut. Tot i així, la resta d’alcaldes i regidors estaven envaïts per l’emoció del moment, i poc s’esperaven rebre la medalla.

 

Homenatge a la pagesia

Però la cosa no va acabar aquí. Darrere del campanar –inici del carrer Raval– hi havia una altra sorpresa per a tots els conesins: un monument a la pagesia. L’escultura és una barreja de modernitat i tradició, a quantitats perfectes. L’artesà Jordi Salvador va ser el dibuixant de l’obra d’art, feta amb ferro tallat amb rajos d’aigua. El monument està dedicat a tots els veïns que han fet gran el poble des del segle XI i que van viure durant molt de temps de la pagesia i de la ramaderia.

 

Ordenar papers

Els membres que formaven part de l’Ajuntament de Conesa durant la legislatura passada –és a dir, l’ajuntament sortint– també van voler ‘acomiadar-se’ donant per acabada amb èxit una de les seves propostes. Després de 13 mesos de feina, Guillem Carreras, l’escollit per posar ordre a la documentació de Conesa, va presentar el seu llibre Història de Conesa, un recull de la informació més destacada de la vida i història del municipi. Aquest ha estat el resultat final del que va començar l’any 2007, quan el consistori va voler arreglar l’ermita de Sant Antoni. Llavors la tècnica municipal va recomanar al poble fer un estudi arqueològic del territori i van descobrir l’enorme i dispersa documentació que tenia Conesa. El jove de Santa Coloma de Queralt Guillem Carreras va ser l’encarregat de posar fil a l’agulla i ordenar tots el papers existents.

La jornada del dissabte va ser d’aquelles que tots els conesins retindran a la seva memòria més selectiva. Perquè es van acomiadar els membres de l’antic govern, per la il·lusió pel canvi, per refrescar la memòria històrica, per homenatjar els valents i, finalment, per posar ordre a la història d’un petit gran poble.

Comentarios
Multimedia Diari