Experiències pageses a la vora de Tarragona

Maireta i Seitó. Escapades. Aquest cap de setmana poden compartir-lo amb les vinyes, avellaners, oliveres, cabres i abelles vora la ciutat

01 junio 2019 18:14 | Actualizado a 01 junio 2019 18:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els carrers de la Part Alta Tarragona desvelen el testimoni de noms històrics vinculats a la pagesia i als hortolans: Pallol, Civaderia –abans dit dels pagesos–, Cols, Cabrits, sant Llorenç –copatró del gremi–, Compte –en honor d’aquesta destacada nissaga hortolana–, Puig de Pallars o Puig de Sitges. Temps enllà n’hi havia encara més, com la plaça de la Quartera i després del Blat, propera a la de les Cols.

Aquest cap de setmana Catalunya rememora no sols el passat sinó també el present del camp, en la 4a edició de la iniciativa Benvinguts a Pagès! Avui i demà més de 200 pagesos, agricultors i ramaders –també alguns pescadors– d’arreu del país organitzen visites guiades gratuïtes a les seves explotacions. Es tracta d’una experiència organitzada per l’Agència Catalana de Turisme i Prodeca amb la col·laboració de la prestigiosa Fundació Alícia, durant la qual el públic podrà acostar-se a conèixer l’origen de l’elaboració de productes amb ADN autòcton. Nosaltres fem un viatge per algunes del Camp de Tarragona. 

Benvinguts a Pagès vol apropar els productes quilòmetre 0

Cellers propers
La vinya i el vi han estat i encara són essencials en aquest territori. D’aquí a dos caps de setmana, Tarragona celebrarà la seva fira del vi. Avui i demà poden fer la prèvia visitant els tres cellers inclosos en les jornades: Dasca Vives –Vallmoll–, Vinya Janine –Rodonyà– i Mas del Botó. Hem triat aquesta darrera explotació familiar pertanyent a la DO Tarragona i ubicada en el camí de Porrera a Alforja, que s’agafa a l’alçada del coll d’Alforja a través de la pista de l’ermita de Puigcerver, al Baix Camp.

Tomàs i Josep M. Llauradó Reverchon  hi treballen dues marques de vins: Mas del Botó i Ganagot, amb les varietats garnatxa negra, carinyena i cabernet sauvignon. Mostren els antics cups del segle XVIII, epicentre d’una finca de 40 hectàrees, de les quals cinc són de vinya en bancals de pedra seca i costers, conreats de manera ecològica. A més compten amb un assentament d’arnes d’abelles visitable.

Si no han fet plans per avui o demà, encara hi són a temps 

Cabres i mel
Especialment recomanable per als més petits, Formatges artesans La Vall del Brugent, amb l’Eva i el Sergi, expliquen els oficis de pastor i de formatger a Capafonts, tot arribant-hi per la carretera d’Alcover. Compten amb un ramat propi de cabres que surt a pasturar a diari. Amb la llet que els dona, elaboren els formatges. També fan venda de carn de cabrit, alletat per la mare. La visita acaba amb un tast. 

Canviant de comarca i anant a l’Alt Camp, Mel El Remei, a la carretera d’Alcover a Valls, és un dels clàssics d’aquestes jornades. Fa tres generacions que conviuen amb les abelles a Alcover i a les muntanyes de Prades. De les 200 arnes inicials han arribat a tenir-ne 1.150. La visita suposa endinsar-se de la mà de Joan M. Llorens Molné en un veritable museu de l’apicultura al món, endolcit pel tast de diverses varietats. 

Avellaners i oliveres
I acabem a Vilallonga del Camp, vora de Tarragona, a Ca Rosset, pagesos que comercialitzen la fruita seca i les olives utilitzant vies no convencionals. L’Ester Gomis Fortuny us conduirà pels camps d’avellanes i oliveres, desplegats al voltant d’un til·ler a l’ombra del qual descobrireu aromes i sabors. S’hi arriba per l’A27 direcció Valls fins a la sortida 12, enfilant cap a Vilallonga per girar a la següent cruïlla direcció Alcover fins al km 4.

Els horaris de les visites són avui dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h, i demà diumenge de 10 a 14 h. Per norma general, els torns comencen a les hores en punt. Duren al voltant d’una hora i no cal reservar amb antelació, tot i que es recomana fer-ho amb grups nombrosos. En la majoria de visites s’habilitarà una zona de venda per als visitants que vulguin comprar el producte directament en origen. 
 

Comentarios
Multimedia Diari