Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Experiències pageses a la vora de Tarragona

Maireta i Seitó. Escapades. Aquest cap de setmana poden compartir-lo amb les vinyes, avellaners, oliveres, cabres i abelles vora la ciutat

Jordi Bertran

Whatsapp
Mas del Botó ha participat en anteriors edicions en l’experiència Benvinguts a Pagès. foto: J.B.

Mas del Botó ha participat en anteriors edicions en l’experiència Benvinguts a Pagès. foto: J.B.

Els carrers de la Part Alta Tarragona desvelen el testimoni de noms històrics vinculats a la pagesia i als hortolans: Pallol, Civaderia –abans dit dels pagesos–, Cols, Cabrits, sant Llorenç –copatró del gremi–, Compte –en honor d’aquesta destacada nissaga hortolana–, Puig de Pallars o Puig de Sitges. Temps enllà n’hi havia encara més, com la plaça de la Quartera i després del Blat, propera a la de les Cols.

Aquest cap de setmana Catalunya rememora no sols el passat sinó també el present del camp, en la 4a edició de la iniciativa Benvinguts a Pagès! Avui i demà més de 200 pagesos, agricultors i ramaders –també alguns pescadors– d’arreu del país organitzen visites guiades gratuïtes a les seves explotacions. Es tracta d’una experiència organitzada per l’Agència Catalana de Turisme i Prodeca amb la col·laboració de la prestigiosa Fundació Alícia, durant la qual el públic podrà acostar-se a conèixer l’origen de l’elaboració de productes amb ADN autòcton. Nosaltres fem un viatge per algunes del Camp de Tarragona. 

Benvinguts a Pagès vol apropar els productes quilòmetre 0

Cellers propers
La vinya i el vi han estat i encara són essencials en aquest territori. D’aquí a dos caps de setmana, Tarragona celebrarà la seva fira del vi. Avui i demà poden fer la prèvia visitant els tres cellers inclosos en les jornades: Dasca Vives –Vallmoll–, Vinya Janine –Rodonyà– i Mas del Botó. Hem triat aquesta darrera explotació familiar pertanyent a la DO Tarragona i ubicada en el camí de Porrera a Alforja, que s’agafa a l’alçada del coll d’Alforja a través de la pista de l’ermita de Puigcerver, al Baix Camp.

Tomàs i Josep M. Llauradó Reverchon  hi treballen dues marques de vins: Mas del Botó i Ganagot, amb les varietats garnatxa negra, carinyena i cabernet sauvignon. Mostren els antics cups del segle XVIII, epicentre d’una finca de 40 hectàrees, de les quals cinc són de vinya en bancals de pedra seca i costers, conreats de manera ecològica. A més compten amb un assentament d’arnes d’abelles visitable.

Si no han fet plans per avui o demà, encara hi són a temps 

Cabres i mel
Especialment recomanable per als més petits, Formatges artesans La Vall del Brugent, amb l’Eva i el Sergi, expliquen els oficis de pastor i de formatger a Capafonts, tot arribant-hi per la carretera d’Alcover. Compten amb un ramat propi de cabres que surt a pasturar a diari. Amb la llet que els dona, elaboren els formatges. També fan venda de carn de cabrit, alletat per la mare. La visita acaba amb un tast. 

Canviant de comarca i anant a l’Alt Camp, Mel El Remei, a la carretera d’Alcover a Valls, és un dels clàssics d’aquestes jornades. Fa tres generacions que conviuen amb les abelles a Alcover i a les muntanyes de Prades. De les 200 arnes inicials han arribat a tenir-ne 1.150. La visita suposa endinsar-se de la mà de Joan M. Llorens Molné en un veritable museu de l’apicultura al món, endolcit pel tast de diverses varietats. 

Avellaners i oliveres
I acabem a Vilallonga del Camp, vora de Tarragona, a Ca Rosset, pagesos que comercialitzen la fruita seca i les olives utilitzant vies no convencionals. L’Ester Gomis Fortuny us conduirà pels camps d’avellanes i oliveres, desplegats al voltant d’un til·ler a l’ombra del qual descobrireu aromes i sabors. S’hi arriba per l’A27 direcció Valls fins a la sortida 12, enfilant cap a Vilallonga per girar a la següent cruïlla direcció Alcover fins al km 4.

Els horaris de les visites són avui dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h, i demà diumenge de 10 a 14 h. Per norma general, els torns comencen a les hores en punt. Duren al voltant d’una hora i no cal reservar amb antelació, tot i que es recomana fer-ho amb grups nombrosos. En la majoria de visites s’habilitarà una zona de venda per als visitants que vulguin comprar el producte directament en origen. 
 

Temas

Comentarios

Lea También