Falset celebra amb una festa els 100 anys de l'Escola Antoni Vilanova

Els actes van comptar amb la projecció d'un vídeo commemoratiu, l'actuació de la coral del col·legi, una cercavila i un vermut

19 mayo 2017 18:14 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa mesos que l’Escola Antoni Vilanova de Falset està de celebració pel seu centenari, però no va ser fins ahir que es va viure la festa grossa, tot coincidint amb la data d’obertura. I és que va ser un 10 de setembre, i concretament el de 1916, que les portes de l’escola pública de la capital del Priorat van obrir portes per primera vegada amb uns 250 alumnes entre nens i nenes.

Tot el poble es va bolcar en la commemoració de l’efemèride que va comptar amb la presència de l’alcalde Jaume Domènech, i la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, a més d’altres personalitats de la comarca.

Els actes van començar a les onze del matí al teatre L’Artesana, on es va projectar davant de centenars de veïns un vídeo que rememorava l’escola pública del municipi a través de l’experiència d’alumnes i exalumnes de diferents generacions.

«Falset és afortunat de tenir una escola pública centenària. Pocs municipis ho poden dir», va destacar Meritxell Ruiz. La consellera d’Ensenyament va explicar que «el col·legi és l’espai més important d’un poble i també d’una comunitat i un país», ja que és on els infants «aprenen a compartir i treballar en equip».

Segons Ruiz, Catalunya aposta per la seva educació, «que és la garantia d’igualtat d’oportunitats», i va afegir: «No permetrem que ningú malmeti l’escola en català, que és i serà la nostra llengua comuna».

Per la seva banda, l’alcalde Jaume Domènech va definir l’Escola Antoni Vilanova com un dels edificis singulars de Falset juntament amb el castell, el campanar o la Casa de la Vila, mentre que el director del centre, Jordi Valero, destacà l’oportunitat que representa en matèria de convivència i inclusió el fet que tots els infants del municipi siguin acollits dins la mateixa escola.

Després dels parlaments, la coral de l’escola va oferir una petita actuació, i la festa es va traslladar al centre educatiu amb una cercavila protagonitzada pels elements del seguici. Tots els veïns van poder visitar l’escola, mentre que a la plaça es va fer un vermut.

Un monument del municipi

L’edifici de l’Escola Antoni Vilanova està protegit com a bé cultural d’interès local i catalogat com a monument del municipi. L’Ajuntament va encarregar la seva construcció a l’arquitecte Ramon Salas Ricomà, en uns terrenys cedits pel veí del municipi Antoni Vilanova de Canals. La primera pedra es va col·locar el 16 de juliol de 1909 i el 10 de setembre de 1916 s’inaugurava.

Comentarios
Multimedia Diari