Falset treu les millors gales per viure la tradicional festa de l´Encamisada

El Centre d´Estudis Falsetans organitza un any més una de les festes més importants de la vila, en la qual s´espera la participació d´una quarantena de carros vinguts d´arreu

19 mayo 2017 20:35 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Encara que els orígens de la festa de l’Encamisada de Falset no estan del tot clars, el que és indiscutible és que es tracta d’una de les celebracions d’hivern més importants de la comarca. Falset es prepara per iniciar un cap de setmana ple d’activitats per a tots els públics, on la passió pel passat serà el nexe d’unió entre totes les propostes culturals. Durant dos dies, el 16 i 17 de gener, la capital de comarca es traslladarà al passat per fer honor a Sant Antoni i a l’encamisada.

El plat fort de l’Encamisada

Entre els actes de la celebració, organitzada en gran part pel Centre d’Estudis Falsetans i amb la col·laboració d’administracions i agents locals, destaca la jornada de diumenge, quan s’espera que una quarantena de carros vinguts d’arreu del territori català facin acte de presència a la ciutat. Els portadors, com es tradició, aniran vestits amb la indumentària pròpia del segle XIX.

No s’ha d’oblidar que aquesta celebració compta amb el títol de Festa Tradicional d’Interès Nacional. A banda de les rues, entre els actes destacats d’aquest cap de setmana festiu cal destacar el pregó que tindrà lloc dissabte al vespre a la plaça de l’Església, la benedicció dels animals del diumenge al matí i la missa major de diumenge al migdia, en la qual es ballarà la Jota de Falset i es beneiran els Panets de Sant Antoni.

Les desfilades, que encapçalaran la Colla de Dimonis i la Banda de Música Vila de Falset, s’iniciaran a dos quarts de vuit del vespre del dissabte i a les onze del matí del diumenge. El seguici popular s’iniciarà des del Celler Cooperatiu.

 

Un atractiu de Falset

Tal i com assegura el regidor de Festes de Falset, Joan Coll, aquesta és una festa molt sentida al poble, en la qual tots els veïns viuen amb passió. Aquesta devoció per l’Encamisada també atrau visitants de tot el territori català. D’aquesta manera, esdevé també una font d’ingressos per al sector econòmic més local. Segons Coll, aquesta és una de les festes més importants a la ciutat, especialment durant l’hivern.

Per la seva part, el president del Centre d’Estudis Falsetans, Anton Vidal, assegura que el pressupost que s’inverteix en aquesta celebració és més aviat minso, ja que molta part econòmica és sufragada pels propis participants. D’aquesta manera, calcula que el conjunt de la festa té un cost inferior als 2.000 euros.

El primer dels actes que escalfarà motors per l’Encamisada serà un taller que es durà a terme demà a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa i que consistirà en l’elaboració de flors que serviran per engalanar els carrers de la vila en honor d’aquesta festa. La iniciativa estarà dirigida per Pepita Bartolomé.

A la vegada, els actes programats per a aquest cap de setmana serveixen per honrar, com és habitual, Sant Antoni.

Comentarios
Multimedia Diari