Farmàcies de Tarragona amb Test Ràpid de Detecció VIH/SIDA

18 noviembre 2018 19:30 | Actualizado a 20 noviembre 2018 10:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Catalunya des de l’any 1981 s’han diagnosticat més de 15.000 casos de sida i s’estima que al voltant de 30.000 persones estan infectades pel VIH, tot i que moltes d’aquestes no en són conscients.

Saber, al més aviat possible, si t’has infectat t’ha de permetre beneficiar-te d’un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millori la teva qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.

És recomanable que es facin la prova del VIH/SIDA les persones que es trobin en alguna de les situacions següents:
•    Els homes i les dones que han tingut relacions sexuals amb penetració sense preservatiu amb una o diverses parelles de les quals desconeixen si estaven infectades o no.
•    Les persones que han compartit material utilitzat per injectar-se drogues.
•    Les dones embarassades o les que pensin tenir un fill.
•    Les persones que han tingut alguna infecció de transmissió sexual.
•    Les parelles estables que volen deixar d’utilitzar preservatiu en les seves relacions sexuals.
 

Si has estat exposat a una situació de risc i no han transcorregut 72 hores des de l’exposició, pots anar ràpidament (millor abans que hagin passat 6 hores) al servei d’urgències d’un hospital on valoraran el risc i poden aconsellar-te iniciar un tractament preventiu que podria evitar la infecció.

La prova del VIH/SIDA realitzada a les farmàcies dins el Programa de detecció precoç del risc d’infecció per VIH és una prova ràpida de 4a generació la qual mitjançant una anàlisi de sang senzilla detecta tant la presència d’anticossos contra el VIH com l’antigen p24 dins l’organisme.

Aquesta prova permet detectar a persones infectades pel virus, contribuint així a disminuir la propagació de la infecció i mitjançant la derivació als centres sanitaris corresponents, es pot iniciar el tractament ràpidament i millorar el pronòstic de la progressió de la infecció

Els resultats s’obtenen al cap dels 20 minuts de fer-te la prova. Tot i ser una prova ràpida de 4a generació, la seva sensibilitat i especificitat pel que fa a la detecció de l’antigen p24 no és suficient per assumir el mateix període finestra que tenen les proves de laboratori equivalents.

És per tot això que només en el cas de fer-se el test quan han passat tres mesos des de l’última pràctica de risc es pot estar segur si una persona està infectada o no pel virus del VIH.

Des del maig del 2012, 20 farmàcies de la província de Tarragona ofereixen aquest servei.

Des d’aleshores s’han realitzat un total de 1.592 proves a la província de Tarragona, 23 de les quals han resultat reactives.
Concretament:
- Tarragona: 826 proves
- Reus: 592
- El Vendrell: 64
- Tortosa: 58
- Amposta: 32
- Valls: 20

On puc fer-me la prova del VIH? 
A qualsevol de les 20 farmàcies acreditades de la província de Tarragona, identificades amb el 
distintiu:    Allà et faran la prova de manera anònima i confidencial. El cost de la prova, cofinançada pel Servei Català de la Salut, només és de 10 €.

També pots sol·licitar la prova al metge de capçalera i al centre de prevenció i control de les infeccions de transmissió sexual.

I recordi: Davant de qualsevol dubte, consulti el seu metge o farmacèutic.

Comentarios
Multimedia Diari