Flamenc, Cervantes i Teatre de Mèrida, el programa cultural dels Jocs

Les corrents del Mar Mediterrani, eix temàtic del programa cultural

28 febrero 2018 10:17 | Actualizado a 28 febrero 2018 10:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les diferents corrents del Mar Mediterrani seran el fil conductor del Programa Cultural dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, un conjunt de propostes per posar en valor el patrimoni comú del territori que es desenvoluparan enguany des del mes d'abril fins a l'octubre tant a Tarragona com a la resta de municipis seus de la competició. Exposicions, concerts, obres de teatre, dansa, activitats de recreació històrica i mostres de cultura popular conformaran l'eix central del programa.

El Programa Cultural posarà en valor el nostre patrimoni cultural comú, convidarà a reflexionar sobre el paper de la interculturalitat en el Mediterrani, potenciarà l'intercanvi cultural i presentarà la història mediterrània com a eina per entendre la contemporaneïtat. A partir d'aquest es desplegaran activitats agrupades temàticament. Durant sis mesos bona part de la programació cultural habitual s'adaptarà als Jocs Mediterranis i, d'altra banda, també es podran gaudir de propostes especials per a l'ocasió.

La corrent d'història vol recordar l'important llegat del conjunt arqueològic de Tàrraco, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. D'aquesta manera el festival de reconstrucció històrica Tarraco Viva es dedicarà en bona part a la temàtica esportiva. D'altra banda, durant l'estiu, Tarragona continuarà transformant i assumint el seu llegat a les sessions fins ara conegudes com Tarragona Història Viva. Al Port de Tarragona es podrà visitar l’exposició de síntesis del Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona. El Festival Terra Ibèrica de Calafell mantindrà l'objectiu de divulgar la cultura dels ibers sota el lema "Els jocs a l'antiguitat".

La corrent d'espectacles portarà els prestigiosos ballarins i coreògrafs Maria Pagés i Sidi Larbi Cherkaoiu, uniran flamenc i dansa contemporània a l'espectacle Dansa, que es podrà veure el 5 de juliol al Teatre Tarragona. D'altra banda, 8 joves ballarins provinents d'Egipte, Marroc, França i Espanya protagonitzen Shapers, una producció que qüestiona la relació entre la ciutat, l'espai públic i els vianants.

L'oferta musical inclourà les activitats habituals del territori

En teatre, arribaran al Teatre Tarragona dues grans produccions del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida. Es tracta d' Èdip Rei, de Sòfocles i Calígula, de Mario Camus. La companyia tarragonina Genovesa Narratives Teatrals portarà a tots els municipis seus dels Jocs l'espectacle familiar Ulissa, una relectura femenina i transgressora de l'Odissea d'Homer.

En l'apartat musical destaca la Banda Simfònica del conservatori i l'Orquestra Camera Musicae

Pel que fa a la música, a l'oferta musical habitual del territori (amb el Festival Internacional de Dixieland de Tarragona, el Bouquet Festival, el Festival Altacústic d'Altafulla o les Nits Mediterrànies de Calafell, el Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell o el Festival Internacional de Música del Conservatori de la Diputació a Tarragona, entre d'altres), s'afegirà el cicle Ritmes del Mediterrani, a l’Auditori de la Diputació a Tarragona. El cicle música de proximitat portarà a la TAP, de la mà de la Diputació, actuacions de la Jove Orquestra i Banda Simfònica dels conservatoris de la Diputació i l’actuació de l’Orquestra Camera Musicae.

La corrent de tradicions permetrà posar en valor la riquesa cultural i tradicional del territori i donar-la a conèixer als visitants. Els castells i les colles tarragonines seran protagonistes d’una exposició al Port de Tarragona. A les habituals festes majors de tot el territori s'hi sumarà la màgia de la revetlla de Sant Joan així com la 27a edició del Concurs de Castells.

La corrent d'exposicions portarà a Tarragona l'exposició "Miguel de Cervantes o el desig de viure", produïda per Acción Cultural Española (AC/E) i el Instituto Cervantes, que mostra els llocs que va recórrer Cervantes pel Mediterrani a través del treball fotogràfic de José Manuel Navia. Calafell rendirà homenatge a l'escriptor i editor Carles Barral amb una mostra sobre la relació de la poesia amb el Mar Mediterrani i, d'altra banda, el Centre d’Art portarà al Port de Tarragona una exposició sobre l'escriptura al Mediterrani.

L’Obra Social “la Caixa” presentarà a Reus i Vila-seca “Gènesi, Sebastião Salgado, Art al Carrer”, una mostra de 38 fotografies de gran format que mostren el treball de Salgado a mode de mosaic increïble en què la natura s’expressa en tota la seva grandesa. A CaixaForum, dues propostes expositives diferents: “Experiment Any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?”  i “Pintura Flamenca i Holandesa del Museu de Ginebra, una selecció d’obres dels segles XVI i XVII” .

La corrent del pensament vol obrir un espai de reflexió sobre el Mediterrani i la cultura. Ho farà, entre d'altres, mitjançant un Cicle de cinema (2-8 juny), en el qual se celebraran debats al voltant de les obres cinematogràfiques sobre la realitat contemporània de la Mediterrània.

La gastronomia protagonitzarà la corrent que reivindicarà la importància d'aliments com el pa, el vi i l'oli d'oliva a la dieta Mediterrània.

Les activitats començaran el 19 d’abril amb un acte inaugural al Teatre Tarragona i es tancaran el 27 d'octubre amb un concert al mateix recinte, que rememorarà els sons del Mediterrani des del jazz.


Comentarios
Multimedia Diari