Francesc Díaz: 'Volem donar un nou impuls a la recerca de la URV'

Aconseguir una universitat acollidora per a investigadors és un dels punts principals  del nou Vicerector de Recerca i Planificació Científica de la URV, que ens parla de la fórmula que es vol instaurar per millorar la recerca docent

11 noviembre 2018 18:37 | Actualizado a 11 noviembre 2018 18:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Francesc Díaz va entrar com a vicerector de Recerca i Planificació Científica de la URV en les darreres eleccions al rectorat de la universitat. Ha definit els objectius per la Recerca URV pel període 2018-22 articulats en cinc pilars bàsics: les persones, la captació de recursos, estructures de recerca URV, les infraestructures, i finalment la visibilitat local i internacional.

Quines són les polítiques de recerca del nou govern de la URV?
Prioritzarem les persones, que és el pilar més important de la nostra universitat també en termes de recerca. Incrementarem notòriament els contractes d’investigadors en formació (els anomenats ‘pre-docs’), activarem i incentivarem els processos per aconseguir més recursos externs per contractes d’investigadors en l’etapa postdoctoral, i apostarem per ser una universitat acollidora per investigadors ICREA i ERC. A més, treballarem per aconseguir que el nostre PDI permanent de la URV pugui fer una recerca amb millors condicions, perquè tingui més visibilitat i més impacte. 

Com es captaran recursos?
Prioritzarem la creació d’una unitat de suport als investigadors i investigadores per preparar propostes altament competitives a programes internacionals, com l’Horitzó 2020.

Parli’ns de com s’estructurarà la recerca a la universitat.
D’una manera especial que ens permeti aconseguir reconeixements externs singulars, com per exemple crear Instituts URV de Recerca que puguin competir en l’àmbit nacional i internacional en entorns d’excel·lència investigadora i que puguin arribar a ser beneficiaris de Programes tals com el Maria de Maeztu.

Per aconseguir-ho es necessitaran bones infraestructures.
Tractarem de desenvolupar prou activitat suficient per aconseguir finançament extern que permeti la millora continuada de les infraestructures, com per exemple la renovació del gran equipament científic compartit i part d’ell en un estat d’obsolescència evident, així com afrontar els nous reptes sobre l’accés obert i la despesa en fons bibliogràfics. 

Com aconseguiran més visibilitat internacional?
Afavorint les publicacions científiques d’alt impacte, augmentant-ne la promoció per realitzar congressos científics internacionals al territori, així com les activitats de divulgació de la ciència a l’entorn més immediat de la URV (escoles, instituts de secundària, gent gran, famílies, etc.).

Què es vol canviar des del nou govern universitari?
Volem donar un Nou Impuls a la Recerca URV. Injectar nova energia per fer les coses d’una altra manera, donant més responsabilitats a la institució per prendre iniciatives proactives que ajudin als nostres investigadors i investigadores a fer més i millor recerca. Volem que el nostre PDI tingui més temps per fer recerca i estem mirant com això es pot compatibilitzar amb continuar fent una docència de qualitat.

Què es pot fer per ser més competitius?
Primer cal treballar perquè el nostre professorat tingui més temps (i de millor qualitat) per dedicar-se més a la recerca. D’altra banda, cal reforçar les estructures de suport a la recerca perquè aquest professorat dediqui menys temps a temes administratius i de gestió i més a fer la recerca. D’aquesta manera, podrem ser més competitius a tots els nivells, doncs tenim investigadors i investigadores altament preparats i competitius.

Es veuen moviments en el nou govern català per millorar les inversions en aquest sentit?
De moment, la música que ens arriba és molt positiva i confiem plenament en les persones que actualment dirigeixen la política universitària i de recerca a Catalunya, doncs han demostrat que són capaces de tenir una visió àmplia de la realitat universitària per tirar sempre endavant en competitivitat i excel·lència. 

Pel que fa a la recerca, com està la URV?
En l’àmbit català, destaquem per tenir una recerca d’alt nivell, com ho demostren l’impacte normalitzat de les nostres publicacions científiques. També destaquem per la innovació, ja sigui en nombre de patents llicenciades com d’empreses creades. A escala espanyola, destaquem, juntament amb la resta d’universitats catalanes, en aconseguir fons de programes internacionals com l’H2020, així com gaudir d’una infraestructura cientificotecnològica singular. Finalment, en l’àmbit europeu o mundial, la informació està als rànquings àmpliament publicats, on destaquem per la qualitat i l’impacte de les nostres publicacions científiques. No obstant estem convençuts com equip de govern de la URV que també la recerca necessita un nou impuls.

Comentarios
Multimedia Diari