Front comú del sur de Catalunya per liderar la transició energètica

En un acte a Tarragona defensen la importància d'impulsar la Vall de l'Hidrogen

14 mayo 2021 15:41 | Actualizado a 14 mayo 2021 16:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Vall de l'Hidrogen de Catalunya s'ha presentat oficialment aquest divendres a Tarragona. En un acte al Palau de Congressos més d'un centenar d'actors entre institucions, empreses i organitzacions han defensat la importància del projecte per a la transició energètica i l'economia del país. Alhora, han signat un memoràndum per impulsar la iniciativa, que aspira a captar fons Next Generation EU. Això ha de permetre renovar la indústria petroquímica, mantenir milers de llocs de treball i assegurar la transició energètica un cop s'acabi la vida útil de les centrals nuclears. De fet, l'hidrogen verd -el procedent d'energies renovables- és l'aposta de la Unió Europea perquè el continent arribi a la neutralitat climàtica l'any 2050.

El document l'han signat la Universitat Rovira i Virgili (URV) com a impulsora del projecte, la Generalitat de Catalunya, el Port de Tarragona, la Diputació de Tarragona, l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Repsol i Enagás, com a principals empreses implicades.

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha manifestat que es tracta d'un projecte "transformador" i "il·lusionant" per "la Catalunya del futur", que al seu parer ha de ser "verda, sostenible i resilient". "L'aposta per l'hidrogen verd és guanyadora. Els fons Next Generation són una oportunitat que no podem desaprofitar", ha valorat. Aragonès també ha valorat "l'esforç extraordinari" que han fet les comarques de Tarragona en les darreres dècades "respecte la resta del país" en la producció d'energia, de les quals han assumit "els costos i externalitats negatives".



També des del Govern, el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha recordat que "ja es produeix hidrogena Tarragona", en concret al complex petroquímic. Tanmateix, a dia d'avui l'energia que s'utilitza no és d'origen renovable, i això fa que l'hidrogen actual no sigui verd. "La Unió Europea aposta per l'hidrogen, no tindria sentit que Catalunya i Tarragona no participessin de la revolució que vindrà", ha comentat.

Des de la Diputació de Tarragona, la seva presidenta, Noemí Llauradó, ha posat de manifest que "l'energia verda és benestar" i ha constatat el compromís de l'organisme que lidera per la Vall de l'Hidrogen Verd per contribuir a la "conservació i generació de llocs de treball". A més, ha reivindicat que "la transició energètica es pot impulsar des de l'àmbit local".

Dos anys de treballs

La rectora de la URV, María José Figueras, ha fet un recordatori dels inicis del projecte, que ha situat l'any 2019. Amb l'arribada de la pandèmia els processos s'han accelerat i la institució ha aconseguit vertebrar els suports de 130 empreses i agents, tant del Camp de Tarragona com de la resta del país. En aquest àmbit, la URV s'ha erigit com l'ens que ha de "liderar la formació, socialització i recerca de noves cadenes de valor de l'hidrogen verd" i ha anunciat que l'any que ve la URV començarà a impartir un màster sobre ciències de l'hidrogen.

A nivell empresarial, les dues companyies que han agafat més protagonisme a la Vall de l'Hidrogen de Catalunya són Repsol i Enagás, i els seus dos presidents han estat presents a l'acte. El màxim dirigent de Repsol, Antoni Brufau ha afirmat que tenen la voluntat de "convertir el complex petroquímic de Tarragona en un projecte estratègic d'economia circular". A més, ha explicat que des de la petrolera estan fomentant l'aprofitament del CO2 en els processos productius". El seu homòleg d'Enagás, Antonio Llardén, ha afirmat que promouran projectes d'hidrogen verd a la demarcació. En representació de les companyies químiques, el president de l'AEQT, Rubén Folgado, ha destacat que "la indústria química té un rol determinant" en l'evolució cap a la sostenibilitat.

Comentarios
Multimedia Diari