Front comú per restaurar l’entrada de l’ermita de Sarral

Reportatge. Les obres començaran el proper mes de setembre i tindran una durada de dos mesos

14 julio 2018 15:30 | Actualizado a 23 julio 2018 10:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«L’any 1970 es va fer pràcticament nova però va quedar pendent la part d’entrada i en aquell moment no es va arreglar», assegura la secretària del Patronat de l’Ermita dels Sants Metges de Sarral, Montse Fontanals. 

I és que l’associació està recaptant els diners necessaris per a la restauració de l’entrada principal pel camí vell a la plaça de l’ermita. El setembre començaran les obres i està previst que durin dos mesos.

La Diputació de Tarragona ha col·laborat aportant una subvenció de 5.500 euros, més les participacions de la gent del poble. El pressupost total és de 20.500 euros. Els treballs consistiran a restaurar les escales, repicar el guix de l’entrada, i realitzar actuacions per frenar el decaïment de l’entrada i el camí. Sant Cosme i Sant Damià seran traslladats a l’escola de restauració de Béns i Mobles de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona.

Allà se’n farà una conservació acurada i específica. Fa mig any van crear l’Associació dels Protectors de l’ermita de Sant Cosme i Sant Damià i va incorporar-se gent nova. Fins ara eren coneguts com el Patronat de l’ermita dels Sants Metges i feia anys que vetllaven pel patrimoni. Un arquitecte i membre del Patronat ha estat l’encarregat d’elaborar el projecte de recuperació de l’entrada de l’ermita.

Avui, a les vuit del vespre, es realitzarà una caminada nocturna, i la sortida serà des de la plaça de l’ermita. A les deu es farà un sopar de germanor al refugi per recollir fons per les obres de restauració de l’accés a l’ermita des del camí Vell. 

«Els diners recaptats també serviran per al manteniment de l’ermita», explica Fontanals. Un dels objectius de l’Associació és vetllar per recuperar i preservar el valor arquitectònic de Sarral. Durant l’any a  la capella es fan diverses activats. Les més importants són les trobades anuals de tota la gent del poble per Sant Cosme i Sant Damià, quan se celebrà la Festa Major de l’ermita.

Allí es fa una ballada de sardanes i un dinar de germanor a l’ermita. L’acte tindrà lloc el proper 26 de setembre.  públics i una ballada de sardanes. Des del 1975 cada primer diumenge de juny se celebra a Sarral aquesta festa a l’ermita amb una ballada de sardanes i diferents activitats per a tots els públics.

Ermita dels Sants Metges

La capella data de mitjan segle XIV, de la qual només resta l’absis. Va ser ampliada l’any 1700 i de nou el 1854 en agraïment per haver deslliurat el poble d’una epidèmia de còlera, fet que la tradició popular va atribuir als Sants Metges, Cosme i Damià.

Va resultar molt malmesa l’any 1936 i l’any 1970, l’arquitecte local Josep Puig Torné va decidir enderrocar les parts que estaven en mal estat, conservant l’absis original, que es mantenia en condicions acceptables. Es troba a un quilòmetre del poble, en un lloc enjardinat i de fàcil accés per a tota la gent de Sarral.

Comentarios
Multimedia Diari