Grups de l'oposició de Tarragona demanen un estudi sobre la qualitat de l'aire

Els partits municipals recullen i fan seva una reivindicació de la Plataforma Cel Net

19 mayo 2017 22:21 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els grups municipals de la CUP, Ciutadans, ERC-MES-MDC, CiU i ICV-EUiA al consistori tarragoní han unit esforços i han registrat, conjuntament, una moció per demanar que s'elabori un estudi sobre la qualitat de l'aire al territori. D'aquesta manera, la majoria de l'oposició s'ha fet seva una reivindicació que fa anys que reclama la Plataforma Cel Net amb la campanya 'Saps què respires?'. Regidors dels diversos partits, així com un representant de la plataforma, han mostrat la seva voluntat que hi hagi unanimitat al plenari a l'hora de tirar endavant el text, tal i com va passar amb una resolució que anava en la mateixa línia i a la qual tots els grups polítics del Parlament van donar llum verda.

El text es presentarà al plenari que se celebrarà d'aquí a una setmana, divendres 17 de juliol, en una acció que des de la Plataforma Cel Net han dit que és "un acte de valentia i sentit comú" dels grups municipals que s'hi han unit. Josep Maria Torres, portaveu de l'entitat, ha indicat que, si la moció prospera, Tarragona "es convertirà així en ciutat pionera a tot l'estat espanyol", ja que "encara no coneixem una ciutat que hagi tirat endavant un estudi d'aquestes característiques", ha celebrat. Aquesta anàlisi, que se centraria, sobretot, en el polígon químic sud.

Tots els grups municipals i l'entitat ecologista han coincidit a dir que aquesta moció dóna continuïtat a la feina que es va començar al polígon químic nord, on els ajuntaments del Morell, Perafort-Puigdelfí, Constantí i Vilallonga del Camp ja van encarregar un estudi de característiques similars. Precisament en aquest sentit, el regidor de C's, Rubén Viñuales, ha remarcat que la qüestió de la qualitat de l'aire "no afecta només a Tarragona", perquè "el medi ambient no entén de fronteres". Així, ha assegurat que buscaran la complicitat d'altres administracions i consistoris propers, com ara Vila-seca, La Canonja, La Pobla de Mafumet o, fins i tot, Reus.

Pel que fa al finançament ha estat la regidora de la CUP, Laia Estrada, qui ha aclarit que no se n'hauria d'encarregar el mateix ajuntament. "Nosaltres plantegem que s'ha de constituir un fons econòmic", ha detallat, "on hi haurien de contribuir diferents institucions públiques i empreses emissores de contaminants". Arga Sentís, regidora d'ICV-EUiA, ha recordat que "el control de la qualitat de l'aire és competència de la Generalitat", però que està clar el tema "és de la incumbència" del consistori tarragoní. Malgrat que encara no se sap quant podria costar l'estudi, han donat com a xifra orientativa el pressupost del que es va fer al polígon químic nord, 90.000 euros. Tot plegat però, dependria d'un concurs públic que, esperen, es pugui fer durant el primer trimestre del 2016.

Finalment, Jordi Fortuny, regidor d'ERC-MES-MDC, ha apuntat que "no podem viure amb la preocupació, amb el dubte" i, per tant, cal tirar endavant l'estudi "per viure tranquils amb el coneixement i amb la realitat del nostre espai vital", ha conclòs. Tots els grups i la Plataforma Cel Net han volgut també deixar molt clar que es farà un seguiment molt exhaustiu de la proposta perquè no acabi sent paper mullat.

Comentarios
Multimedia Diari