‘Hazte humano’, el nou llibre d’Eudald Carbonell

L’investigador de l’IPHES, juntament amb J. Carlos Díez conviden els lectors de totes les edats a repensar l’espècie en un volum il·lustrat i de fresca lectura

03 enero 2020 21:30 | Actualizado a 04 enero 2020 13:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Hazte Humano. Tengas la edad que tengas és el nou llibre d’Eudald Carbonell, investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i codirector de el Proyecto Atapuerca. L’ha escrit juntament amb J. Carlos Díez Fernández-Lomana, arqueòleg, professor de la Universidad de Burgos i membre de l’Equipo de Investigación de Atapuerca (EIA). A més, inclou il·lustracions de Mabel Esteban.

L’obra, editada pel ‘Diario de los Yacimientos de la Sierra de Atapuerca’, està dirigida a persones de qualsevol edat i interroga racionalment sobre el que som i com podem fer millor les coses com a espècie; explica com ens fem humans i, per tant, realitza un recorregut per les principals adquisicions que s’han aconseguit com a espècie i les causes que fan que siguem com som. Dirigit a persones de qualsevol edat, en particular per a persones valentes i curioses, presenta la humanització com una continua emergència de facultats (biològiques, ecològiques i culturals) que van sorgint a mida que som capaços d’unir tècnica, sociabilitat i intel·ligència. Així doncs, és un llibre transdisciplinar, de filosofia, ja que els autors s’interroguen racionalment sobre el que som i com podem fer millor les coses.

«Ens agradaria pensar que pot ser útil, però sobretot volem que serveixi per gaudir», comenta Juan Carlos Díez. El llibre no és per tant només sobre el passat. «És molt probable que estiguem com a humanitat en un llindar, en un canvi de fase», adverteix Eudald Carbonell. Els canvis en la història -prossegueix- han estat molt lents, però ara estem desbocats, allunyats de la natura i immersos en plena revolució cientificotècnica. La selecció natural ha estat substituïda per la selecció tècnica i la nostra espècie sembla dependre només de si mateixa. Això vol dir que és la nostra obligació buscar mecanismes que assegurin el nostre futur, socialitzant la ciència i posant-la al servei de les persones i dels planetes pels quals ens movem». En el llibre, el disseny i les il·lustracions són importantíssimes. Intenten complementar la lectura, dotant de dinamisme i alegria al text.

Comentarios
Multimedia Diari