Heroïnes del nostre temps

Xarxes. La reusenca Laura Recasens visibilitza les dones de la província. Una història cada dia durant un any

25 junio 2020 14:15 | Actualizado a 25 junio 2020 19:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Jo, heroïna? Si jo no ho soc» és la resposta que li dona la gran majoria de dones a la proposta de la Laura Recasens Salvadó. «I aquí t’adones del mal que ha fet el patriarcat», diu aquesta.

Laura Recasens és una reusenca que ha engegat un projecte, «una finestra al món», per visibilitzar les dones més enllà del 8-M perquè «des del moment que ens aixequem fem milions de coses. Tenim una càrrega impressionant al damunt i ningú no ens ho reconeix. I no cal que pugis l’Everest o guanyis el Nobel. Lluitar en aquesta societat que viu envoltada d’estereotips i de micromasclismes, afrontar el dia a dia, ja és una heroïcitat».

Així les coses, són les dones, totes i cadascuna del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, les protagonistes del compte d’Instagram @heroinesanonimes. «Les dones tenim un paper molt important a la societat. Per això, cada dia i fins al 9 de març de 2021 hi pujaré la història d’una d’elles per enfocar la realitat de totes». 

 

De fet, el confinament i la pandèmia han obligat la Laura a reinventar-se, ja que la idea inicial era apropar-se fins a la senyora gran que va a comprar al mercat, a la farmacèutica de tota la vida, la peixatera i la fruitera, així com a la iaia que porta els seus nets a l’escola, «que segur que tenen històries fabuloses per explicar».

Paral·lelament estaven previstes exposicions i xerrades organitzades per aquestes mateixes protagonistes per acabar amb una gran festa a la qual estaven convidades les 365 participants. Cartells i promocions per les ciutats eren altres idees que, de moment, s’han hagut d’aparcar.

Les dones tenim un paper molt important a la societat. Per això, cada dia i fins al 9 de març de 2021 hi pujaré la història d’una d’elles per enfocar la realitat de totes

Perquè fins al moment, ‘Heroïnes anònimes’ s‘ha hagut de reconvertir en un projecte virtual on també caben activitats en línia. Així mateix, una de les motivacions de tot plegat és que «el fet d’escriure és un exercici d’empoderament. Perquè normalment ningú no es planteja què ha fet a la vida. Però si ho has de plasmar perquè et vegi la gent, intentes positivitzar-lo i moltíssimes m’han donat les gràcies per fer-les fer l’escrit», assegura.

Gea Culture i l’Ajuntament
Laura Recasens és DJ des de fa vint anys i aquest no és el primer projecte ni molt menys que posa en marxa en favor de la visibilització de les dones i de la lluita pels seus drets en una combinació de vessant social i cultural. De fet, el manifest del Dia de la Dona al ple de l’ajuntament de Reus va anar a càrrec seu el passat dia 9 de març i aquest estiu farà una xerrada i un taller al Casal de les Dones a la capital del Baix Camp.

L’objectiu de Gea Culture és utilitzar l’art per empoderar les dones que han patit violència de gènere i ser un espai de trobada artística per les dones del Camp de Tarragona

D’altra banda, va crear amb dues noies més la companyia Bababoom, un grup de música per a nens i nenes on també hi havia lloc per a la llengua de signes catalana i va cofundar la franquícia catalana de l’ONG jamaicana Ooman United Foundation, contra el maltracte infantil i la violència de gènere. Tot i que ara la Laura «ha fet un pas al costat».

No obstant això, entre les moltes iniciatives destaca Gea Culture, un col·lectiu d’artistes, totes femenines, de diferents disciplines que va fundar juntament amb quatre noies de Reus.

La Laura voldria arribar a més racons per rescatar totes les heroïnes amagades

«Està actiu però ens falta l’empenta final perquè acabi d’arrancar. L’objectiu de Gea Culture és utilitzar l’art per empoderar les dones que han patit violència de gènere i ser un espai de trobada artística per les dones del Camp de Tarragona.  L’art com a sortida a problemes de salut mental, psicològics i emocionals. Això no és fàcil», ressalta Laura.

Per aquest motiu, cada vegada que es puja una nova història a @heroinesanonimes ho fa també al Facebook de Gea Culture. És una manera de mantenir viu el projecte.

Reptes personals, professions i procedències dispars protagonitzen el compte d’Instagram. La Laura hi ha hagut de «tirar» de persones properes durant el confinament i ara voldria arribar a més racons per rescatar totes les heroïnes amagades.

 

Un petit tast de grans dones

La Mireia Fernández Trullén es considera una reusenca de tota la vida. El seu esport i passió és el Judo, amb el qual ha acompanyat en el creixement de generacions. És la presidenta del Sakura i a la ciutat de Reus ha aportat projectes d‘esport i salut així com d’alimentació saludable en la prevenció de l’obesitat infantil. Propostes que són per a les persones: natació adaptada, atletisme per a invidents i col·laboradora en els Especials Olímpics.

 

La Jacqueline Argany és lluita, coratge, empoderament, positivisme i, sobretot, amor, que ha intentat aprendre de totes les situacions viscudes. El càncer que li van diagnosticar l’estiu de 2008 va fer que es replantegés la vida i es dediqués a escoltar-se més. En aquesta etapa el corrent artístic, que mai no havia escoltat prou, va despertar i va néixer Jayanti’s Art. 

 

La Clàudia Viñals Hurtado és senzilla, somiadora i curiosa. Ha viscut bona part de la seva vida a Torreforta tot i que porta el Serrallo al seu cor. Fa deu anys que treballa a H20, un col·lectiu LGTB del Camp de Tarragona atenent joves en l‘àmbit de la diversitat sexual. També a Assexora’TGN, treballant amb persones que exerceixen el treball sexual.

 

Finalment, la Josepa Clavero és positiva, que sempre veu el costat bo de les coses. Practica la meditació i les respiracions conscients, ioga 'iyengar' i crossfit, la qual cosa l’ajuda a superar-se i a seguir aprenent. Tot i que és mestra d’educació infantil, va decidir deixar-ho per dedicar-se més a la lluita contra la violència vers les dones, en la qual s‘ha implicat totalment.

Totes unes heroïnes, però ja no són anònimes. 

Comentarios
Multimedia Diari