HändelBeethoven a la Catedral de Tarragona

El mestre Rinaldo Alessandrini dirigeix aquest dissabte l’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM)

14 marzo 2019 11:00 | Actualizado a 14 marzo 2019 11:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Händel i Beethoven sonaran aquest dissabte (21 hores) a la Catedral de Tarragona de la mà de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae sota la batuta del mestre Rinaldo Alessandrini. El director italià és el fundador-director del Concerto Italiano, reconegut com a director d’orquestra i recitals del clavicèmbal, piano i orgue. Considerat com un dels intèrprets més doctes en Monteverdi de tot el món, amb un coneixement i un amor profund pel repertori italià naturalment reflectit en programes que reprodueixen els elements essencials de la música italiana dels segles XVII i XVIII. 

El concert d’aquest dissabte a la Catedral s’obrirà amb Zur Namensfeier, de Beethoven, amb un ritme festiu i melodies líriques. Seguidament, s’interpretarà Música per als Reials Focs Artificials, de Händel.

Tanmateix, a la segona part, Rinaldo Alessandrini dirigirà la Simfonia núm. 1 de Beethoven, una peça que en el seu moment va esdevenir una modernitat poc comprensible en els tempos molt ràpids i les novetats harmòniques.

Aquest programa es presentarà fins a dues vegades. La primera, dissabte vinent, 16 de març, a les nou del vespre, a la Catedral de Tarragona, i finalment diumenge, 17 de març, a dos quarts de sis de la tarda, al Palau de la Música Catalana, a Barcelona. Les entrades es poden adquirir a través del web tarracoticket.cat i a les Taquilles del Teatre Tarragona (en els horaris habituals) i tenen un preu general de 25 €.

‘Zur Namensfeier’
El 1814, l’obra Zur Namensfeier havia de servir per celebrar el sant de l’emperador Francesc I -el 4 d’octubre se celebra Sant Francesc d’Assís-. Però no va poder ser perquè Beethoven no va acabar l’obra a temps de tal manera que es va estrenar al desembre. El canvi de data, però, va mantenir en l’obra el ritme festiu, les melodies líriques i el caràcter sumptuós de l’efemèride. Aquell dia, però, Beethoven no va triomfar, ja que els crítics van considerar l’obra una mala barreja de simfonies de Mozart i Haydn amb una modernitat poc comprensible en els ‘tempos’ molt ràpids i les novetats harmòniques.

El concert tindrà lloc aquest dissabte, dia 16, a les 21 hores. I diumenge a Barcelona

Per la seva banda, Händel va tenir altres problemes. Ell sí que va acabar la seva composició a temps, l’abril del 1749, a pesar d’haver acceptat l’encàrrec amb desil·lusió. Fins i tot va tenir la sort de poder sentir els cinc moviments sencers a l’assaig general. Però el dia en què s’inaugurava amb música i focs artificials, l’edifici de fusta encarregat pel rei Jordi II de Gran Bretanya per celebrar la signatura del Tractat d’Aix-la-Chapelle, es va acabar incendiant i, consegüentment, tot va ser un desastre. Aquestes dues obres són les que es podran escoltar aquest dissabte a Tarragona, amb el mestre Rinaldo Alessandrini i la seva experiència de tres dècades.

El mestre Alessandrini
Rinaldo Alessandrini ha actuat al Japó, Canadà, Estats Units i a tot Europa, amb una demanda exponencialment creixent per dirigir orquestres a tot el món. Els darrers compromisos com a director d’òpera inclouen l’Orlando de Händel amb l’Òpera Nacional de Gal·les (a Cardiff i a Dresden), el Fairy Queen de Purcell amb la Filharmònica de Berlín, La finta semplice de Mozart a Munic, l’Orfeo de Gluck, el Figaro de Mozart a Oslo i el Don Giovanni de Mozart a Lieja. 

També ha presentat recentment el cicle d’òpera Monteverdi complet a La Scala de Milà, dirigit per Bob Wilson. L’any 2017, Rinaldo Alessandrini i Concerto Italiano van celebrar el 450è aniversari de Monteverdi, amb visites a la Xina, Hong Kong, Austràlia, Japó i els EUA.
Els seus enregistraments (Opus 111, Astrèe, Arcana, Deutsche, harmonia mundi) no només inclouen música italiana, sinó també J. S. Bach i els seus contemporanis. Rinaldo ha obtingut les millors aclamacions per part de la crítica, incloent-hi 5 Gramophone Awards, 2 Grand Prix du Disque, 3 Deutscher Schallplattenpreis, Prix Caecilia, PremioCini i 4 Premis Midem a Cannes. 

Rinaldo Alessandrini va ser nomenat Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura de França i, juntament amb el Concerto Italiano, va ser guardonat amb el prestigiós Premi Abbiati de la crítica de música italiana. És l’autor de les edicions Bärenreiter de l’Orfeo i l’Ulisse de Monteverdi. 

I la nit d’aquest dissabte, l’Orquestra Simfònica Camea Musicae (OCM) té l’honor de presentar el reconegut director a la Catedral tarragonina. Val a dir que l’OCM desplega al Teatre Tarragona les seves temporades estables de concerts de producció pròpia. Ubicació que ha hagut de canviar fins a la restauració de l’equipament.

Comentarios
Multimedia Diari