Homenatge a Ramon Rozada, el fotògraf que es va establir a Valls

El Museu de Valls organitza una exposició per reivindicar aquesta figura que va retratar durant 26 anys la capital de l'Alt Camp, la seva gent, les tradicions i la vida quotidiana

19 mayo 2017 16:26 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa 102 anys que el fotògraf, escenògraf i periodista de la Corunya Ramon Rozada deixava Valls, ciutat en la qual es va establir el 1889, per traslladar-se a Santa Coloma de Queralt, on morí el 1938.

Ara, un segle més tard de la seva marxa, la capital de l’Alt Camp ha volgut retre-li homenatge per tal de realçar la seva figura a través d’una exposició, la primera mostra en la qual es mostra una àmplia visió de qui era i què va fer Ramon Rozada. De fet, fins ara no se li havia dedicat mai una biografia.

La mostra es podrà visitar al Museu de Valls a partir d’avui divendres a les vuit del vespre, que és quan es farà la inauguració, i fins al 19 de dimarts a dissabte d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges i festius en horari de matí.

En total es podran observar 200 imatges, entre originals i còpies modernes, provinents del fons de l’Arxiu Municipal de Valls, l’Associació Cultural Baixa Segarra i de diverses donacions de familiars, institucions i particulars. Entre les imatges hi ha, per exemple, una actuació castellera a la plaça del Blat, escenes quotidianes i fotografies familiars.

L’exposició és resultat de la col·laboració de tres institucions: el Museu de Valls, l’Arxiu Municipal de Valls i l’Associació Cultural Baixa Segarra de Santa Coloma de Queralt, i ha estat comissariada per Jep Martí, arxiver municipal i historiador de la fotografia.


26 anys retratant Valls
Ramon Rozada (la Corunya, 17 d’abril de 1859 - Santa Coloma de Queralt, 16 de desembre de 1938) va ser pintor d’històries, escenògraf, decorador, professor de dibuix, escultor, periodista, dramaturg, actor, tramoista, així com maquinista de cinema, però la seva faceta més coneguda és la de fotògraf. De fet, va ser operari en el taller del fotògraf Julio Ginés a Tarragona entre el 1885 i 1889, any en el qual es traslladà a Valls on va ser director de la sucursal que Ginés obrí a la capital de l’Alt Camp, al número 20 del carrer de la Cort.

En aquesta galeria, Rozada es va dedicar al retrat d’estudi, però també oferia entre els seus serveis, ampliacions, reproducció de tota mena d’objectes, retrats de difunts, grups familiars i encàrrecs per a fotografiar masies.

Rozada també es va dedicar al reportatge, a les vistes de la ciutat i a l’activitat festiva i popular amb fotografies de, per exemple, el campanar de Sant Joan, el col·legi dels escolapis, els castells dels Xiquets de Valls, la vinguda de l’Orfeó Català o les excursions del Club Velocipedista. El 1915 es traslladà a Santa Coloma, on morí el 1938.

Comentarios
Multimedia Diari