Tarragona es mulla per l'Esclerosi Múltiple 

196 piscines de la província de Tarragona i un total de 655 a tot Catalunya se sumen a la campanya Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple

15 julio 2019 10:08 | Actualizado a 15 julio 2019 15:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És la malatia de les mil cares. Cada persona que pateix esclerosi múltiple (EM), una malaltia neurològica crònica, no la desenvolupa de la mateixa manera. Per aquest motiu la campanya Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple d’enguany, que ja celebra la 26a edició, va centrar-se en la visibilització de la malaltia. El total de piscines participants va ser de 655, de les quals 196 són de la província de Tarragona.  

Ni els núvols ni el mal temps van impedir a Tarragona fer el tradicional salt a les 12 del migdia a la piscina del Tennis del Nàstic de Tarragona. L’acte central de la província va comptar amb l’assistència de l’alcalde Pau Ricomà així com d’algunes de les entitats de la ciutat. Els castellers dels Xiquets de Tarragona van precedir el salt a l’aigua amb un pilar de quatre. Al llarg del matí, els participants van gaudir d’un gran tobogan aquàtic i alguns inflables a dins la piscina. 

A la capital del Baix Camp, el Mulla’t es va celebrar al Club de Tennis Reus Monterols on va comptar amb una convidada especial: la Mulassa de Girona Mula Baba, que dissabte va participar a la trobada de gegants de la colla dels Alegre de Reus. Després d’un petit cercavila al voltant de la piscina, els titelles que des del seu interior  expliquen rondalles tradicionals gironines, ahir també van animar a tots els assistents de l’acte a mullar-se per l’esclerosi múltiple. 

Amb l’aigua com a protagonista, les iniciatives de cada piscina eren molt diverses. Per exemple, a la piscina municipal de Vila-seca els assistents podien nedar els metres que vulguessin i per cada un d’ells, La Caixa farà una donació d’un euro. Un altre dels ingressos principals de la campanya Mulla’t és la venta de marxandatge als diferents punts on se celebren les activitats. 

La iniciativa solidària Mulla’t és la més important de la fundació i la segona més mutitudinària de Catalunya, darrere de La Marató de Tv3. En l’edició de l’any passat, la Fundació Esclerosi Múltiple va ingressar uns 400.000 euros tenint en compte la suma de les aportacions d’ajuntaments, patrocinis i donatius i piscines. La xifra final és difícil de conèixer abans de l’octubre, que és quan les entitats participants han de retornar el marxandatge sobrant. Fins aquell moment, es poden seguir celebrant actes i fer aportacions.  

Tot i que el dia dels actes unitaris fos ahir, hi ha municipis que escullen un dia alternatiu per fer coincidir la jornada amb la festa major i aprofitar així una assistència més multitudinària. A més, al llarg de l’any es realitzen altres iniciatives per contribuir a la causa. Durant el mes de juliol per exemple, cada ampolla d’oli OleAurum venuda destina un euro a la lluita contra l’esclerosi. 

Des de l’organització dels esdeveniments destaquen els avenços que s’han assolit en els fàrmacs. L’esclerosi múltiple actualment és una malatia crònica, però s’ha aconseguit frenar el desenvolupament d’aquesta de manera que sigui més gradual, tot gràcies a la investigació. 

Visibilitzar la malaltia
Un dels principals problemes d’aquesta malaltia neurodegenerativa és que cada malalt la desenvolupa de manera diferent i això dificulta la identificació de la patologia a nivell social. A més, la fatiga, la depressió, els problemes en la vida sexual o la doble visió, alguns dels símptomes més comuns, no són fàcilment associables a l’esclerosi múltiple per part de terceres persones. A tots aquests se’ls anomena els ‘símptomes invisibles’ i tenen una forta repercussió en la qualitat de vida dels afectats i del seu entorn social. 

Un 80% dels diagnòstics d’esclerosi múltiple té lloc abans dels 40 anys

Alguns dels pacients que són diagnosticats fins i tot amaguen la seva malaltia en el seu entorn laboral durant un temps. «Si no t’ho diu, no et penses que una persona que té fatiga pateix esclerosi», exemplifica Teresa Campanera, patrona de la Fundació Esclerosi Múltiple de Catalunya i presidenta de l’associació a la província (EMAT).

Gran part de les persones afectades són gent jove: un 80% dels diagnòstics té lloc abans dels 40 anys. Prop de la meitat de les persones afectades deixa el seu lloc laboral abans dels 3 anys, i la xifra s’eleva fins al 70% abans d’haver conviscut 10 anys amb la malaltia. 

Per aquest motiu, la Fundació EM disposa d’una àrea d’intermediació laboral que ha emprès el projecte TreballEM. D’aquesta manera, es pretén actuar sobre tres eixos principals per a la inserció laboral de les persones amb esclerosi: els propis pacients, els professionals sanitaris i les empreses, que s’han d’encarregar de l’acompanyament laboral.  

A Espanya, la xifra de malalts d’esclerosi múltiple gira entorn els 55.000 pacients. Pel que fa a Catalunya, dels 9.000 malats, al voltant d’un 12% són infants, segons explica Teresa Campanera. Més enllà de la precocitat del diagnòstic, molts dels tractaments per a adults no són aptes per als infants i en aquest moment, només n’hi ha un d’aprovat per aquesta franja d’edat. 

Una altra de les mancances més enllà dels tractaments, es troba en els serveis d’informació per a infants i famílies. Per aquests, ja s’està pensant alguna iniciativa per la conscienciació de l’entorn escolar. Tot i que la proposta encara no està definida, es valoren opcions com els contes i els jocs educatius. 

Comentarios
Multimedia Diari