Imiten el foc dels llamps per garantir els boscos de pinassa de Llaberia

Els Bombers realitzen la crema prescrita per conservar l'hàbitat. L'acció forma part del projecte europeu 'Life Pinassa'

19 mayo 2017 18:53 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Bombers de la Generalitat, amb la col·laboració del Consorci de la Serra de Llaberia, han aplicat foc de baixa intensitat en un bosc de pinassa de la serra de Llaberia. Aquesta iniciativa, anomenada crema prescrita, pretén imitar el foc que es produiria per l’acció dels llamps. L’objectiu és garantir la conservació de l’hàbitat de pinassa en el marc del projecte europeu Life Pinassa.

Per a la crema es fan servir eines manuals i torxes de degoteig i un equip de bombers especialistes. Se segueixen les directrius del pla de crema redactat per la preservació d’aquest espai d’interès comunitari. Així mateix, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya serà l’encarregat de fer el seguiment dels efectes de la crema, valorant els canvis del foc natural en la vegetació en la seva època natural, que és l’estiu.

Els efectes

Els focs de llamps, recurrents i de baixa intensitat, permeten mantenir una estructura de bosc amb arbres adults i madurs. Aquesta estructura facilita molt la supervivència dels arbres en el cas del pas d’un incendi, ja que implica una capçada separada del terra i una coberta de matollar reduïda. Mitjançant aquesta acció es pretén actuar sobre boscos madurs i amb una coberta de matollar molt carregada, ja que en cas de foc podria condicionar la seva supervivència. Per això, es buscaran condicions meteorològiques que permetin aconseguir una intensitat de foc baixa per eliminar el substrat de matollar sense condicionar la vitalitat de tota l’estructura del bosc.

‘Life Pinassa’

L’acció s’emmarca dins del projecte europeu Life Pinassa que té com a objectiu millorar la conservació dels boscos de pinassa a Catalunya. Dins d’aquest projecte, a més de realitzar cremes prescrites, també s’hi inclouen una sèrie d’accions relacionades amb els incendis. Per una banda, en aquells punts on la pinassa s’ha vist afectada per grans incendis s’estan realitzant tractaments per tal d’ajudar a la regeneració natural. L’acció d’aquests incendis va provocar un canvi en la vegetació d’aquests punts on la pinassa, abans clarament dominant, s’ha vist substituïda per roures i alzines.

Per una altra part, també s’estan duent a terme actuacions per a la prevenció de grans incendis forestals en aquests hàbitats. Els treballs consisteixen a generar estructures de bosc resistents al foc mitjançant tractaments silvícoles i cremes prescrites. Aconseguir una estructura de bosc favorable redueix el risc d’incendi i facilita la seva extinció.

Comentarios
Multimedia Diari