Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Tarragona Conca de Barberà

Indignació amb el govern espanyol pel retard dels ajuts pels aiguats

Cent dies després, els alcaldes de la comarca lamenten que no poden iniciar els tràmits per reparar els desperfectes

ALBA TUDÓ

Whatsapp
Els alcaldes dels cinc municipis amb el president del Consell Comarcal de la Conca. FOTO: ALBA TUDÓ

Els alcaldes dels cinc municipis amb el president del Consell Comarcal de la Conca. FOTO: ALBA TUDÓ

Indignació i estupefacció a la Conca de Barberà. Així és com viuen els alcaldes d’aquesta comarca 100 dies després dels aiguats del passat mes d’octubre. Els ajuntaments fa setmanes que esperen que el Consell de Ministres aprovi l’ampliació del decret que es va fer per la llevantada del setembre a Múrcia i al País Valencià, i que permetria incloure-hi les pèrdues milionàries del temporal a Catalunya. Lamenten que encara no puguin iniciar els tràmits per reparar els desperfectes.

«La preocupació ha donat pas a la indignació. Patim un greuge comparatiu i no hem rebut cap resposta de part de cap administració per pal·liar els danys al nostre territori», va assegurar ahir en roda de premsa el president del Consell Comarcal de la Conca, Magí Trullols.

«A l’octubre hi havia un govern en funcions però ara ja està constituït i no hi ha cap excusa», va remarcar l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal. Va afegir que «portem 100 dies esperant una resposta per tenir una data per organitzar-nos i tenir certeses».

Per la seva part, l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, va lamentar que «vam presentar tota la documentació tal i com ens van dir en un temps impossible ja que som pobles petits i vam complir amb els terminis que ens van demanar. Ara no entenem perquè no tenim cap resposta al respecte».

«Demanem a les administracions competents que compleixin amb les seves obligacions», va assegurar Josep M. Vidal.

Després dels aiguats, els Ajuntaments es van posar en marxa per minimitzar els estralls de la riuada. Van realitzar treballs d’emer-gència, com la neteja de troncs, fangs i canyes dels carrers i de les cases i magatzems que van quedar afectats.

«A la regió de Múrcia i al País Valencià en un mes i una setmana després dels fets van tenir l’acord per part del Consell de Ministres», va recordar l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu. Va afegir que «en una reunió que vam tenir amb la Delegada del Govern, Teresa Cunillera, ens va dir que en uns dies estaria resolt».

La inclusió dels municipis afectats al reial decret ha de passar pel Consell de Ministres i s’ha de publicar al BOE. L’executiu espanyol té de marge fins a l’11 de març, però els alcaldes insisteixen que no poden esperar. «Això fa que fins que no coneguem la disponibilitat pressupostària, els interventors no ens deixin contractar enginyers, per exemple, per a fer els projectes dels ponts que hem de refer», va apuntar Josep Andreu.

Subvencions del 50%

Els municipis aspiren a rebre subvencions de l’Estat per un valor del 50% dels danys en propietats municipals. A Montblanc, la xifra és de 4,15 milions d’euros –bàsicament relativa a ponts malmesos–, a Vallclara uns 350.000 euros, a Vimbodí uns 600.000 per l’abastament d’aigua i uns 300.000 d’altres afectacions diverses, a l’Espluga d’uns 1,4 MEUR, i a Vilaverd entre 350.000 i 400.000 euros.

Els alcaldes tenen el compromís que l’altre 50% el sufragarà la Generalitat. En aquest cas, van explicar que s’han començat a tramitar els expedients, tot i que es preveu que els recursos triguin diversos mesos a arribar.

«Esperem que la setmana vinent el Consell de Ministres resolgui la situació», va dir l’alcalde de Montblanc. Va afegir que «si s’allarga més estarem parlant d’una situació molt greu, d’una discriminació flagrant».

Temas

Comentarios

Lea También