Más de Tarragona

Tarragona Montblanc

Indignació veïnal per l’augment de les escletxes a les cases del nucli de Lilla

Vint-i-tres immobles estan afectats per les voladures, que es fan dues o tres vegades a la setmana per construir l’A-27

ALBA TUDÓ

Whatsapp
Jordi Roca ensenyant una escletxa a conseqüència de les obres. Foto: Alba Mariné

Jordi Roca ensenyant una escletxa a conseqüència de les obres. Foto: Alba Mariné

«Si no avisem que fem voladures alguns veïns s’espanten i dona la sensació que és un terratrèmol», lamenta l’alcaldessa pedània de Lilla, Glòria Rovira. I és que aquest nucli està patint les conseqüències de la construcció de l’autovia A-27. A la plaça de l’Església hi ha un cartell on avisa als veïns els dies en què es faran les voladures, però no especifica l’hora ja que no ho saben.

La intensitat de les voladures que es fan per construir aquesta carretera és la causa de l’aparició d’escletxes a les cases, que ha fet augmentar el nombre d’immobles fins a 23. Els treballs es fan a uns 500 metres des immobles. La zona té dificultats tècniques perquè el terreny està format per argiles expansives, que obliguen a fer un terraplè per consolidar l’estructura de l’autovia. De fet, és un dels trams més complexos de l’actuació.

Les voladures, més intenses

«Les primeres voladures eren molt fluixes però ara ja en són dues o a vegades tres a la setmana i són més intenses. No sabem perquè és així, potser tenen més pressa en acabar l’obra», explica Rovira.

Afegeix que «cada cop que fan voladures augmenten les escletxes. Els veïns estan indignats i cada cop es queixen més». En aquesta pedania hi viuen unes 90 persones, però els caps de setmana o en èpoques de vacances la xifra augmenta. L’alcaldessa de la pedania diu que la resposta per part de l’empresa és que ho arreglaran quan acabin les voladures. «La gent protesta i t’has d’afrontar amb Acciona –l’empresa constructora– i per força ho arreglen». «Així no funciona ja que no podem estar amb escletxes fins que s’acabin les obres, que poden durar cinc o sis anys», reclama Rovira.

Fa uns mesos va caure una paret dins d’una casa, el sostre d’una cuina i també una barbacana d’un immoble. «Algunes cases són velles, de tota la vida i més o menys fins ara estaven bé», diu Glòria Rovira.

Josep Lluís Gavaldà és un veí de Lilla que viu a la primera casa d’un extrem del poble. «En el meu cas no tinc esquerdes. Però estem tots farts de la pols que fan, sobretot a l’estiu, ja que ho havíem de tenir tot tancat i ha estat brutal, no podíem obrir les finestres», es queixa.

Afegeix que «els responsables haurien de tenir més sentit comú i fer les coses perquè els veïns no tinguéssin tants problemes, i així no ha estat».

Esquerda que va aparèixer en un magatzem. Foto: Alba Mariné

Un altre veí de Lilla, Jordi Roca, manifesta que «a més a més de les escletxes, els camins estan molt malament, hi ha forats grossos i que no es té en compte la gent del territori». En el seu cas té un magatzem on a sota hi ha un taller per a fer reparacions. «Tinc por que l’esquerda grossa caigui i m’enterri totes les eines. Si continuen fent voladures acabarà caient», exposa Roca. També tenia una esquerda en una barbacana que casi va caure, però l’empresa constructora ho va arreglar fa uns dos mesos ja que era perillós.

«Ho acaben arreglant ja que ens hem posat forts perquè ho facin, però els hi costa molt fer-ho», afirma Rovira. Pel que fa el termini no se sap fins quan seguiran fent voladures ni quan s’acabarà l’actuació.

«Va per llarg ja que tenen molta feina i són pocs operaris que hi treballen. Creiem que el problema de les esquerdes s’agreujarà ja que cada cop som més cases les que ho pateixen», assenyala l’alcaldessa de la pedania.

«L’empresa constructora, Acciona, hauria de donar alguna resposta i tranquil·litzar els veïns ja que això no és el procediment habitual. Ells volen acabar l’obra i ja està», afirma Gavaldà.

Per fer l’obra, els operaris tallen molts camins i els veïns no reben cap informació. «No els hi costaria dir per exemple que el camí de les Esplanades estarà tallat tants dies, però no ho fan. Quan veus que un camí està en mal estat t’has d’enfrontar un altre cop», accentua Rovira. Afegeix que «cada dia quan m’aixeco penso a veure quin xou tindrem avui amb l’autovia».

Els veïns tampoc reben cap informació al respecte i estan indignats. «No sabem si tindrem unes bones pantalles sonores, com s’acabarà el soroll, no ens diuen a on aniran els abocaments. Si no anem tots a una no farem mai res aquí», conclou Jordi Roca, que es mostra indignat.

Temas

Comentarios

Lea También