Inspecció de Treball creu que Iqoxe va vulnerar la normativa de seguretat

Així ho indica un informe sobre un accident del mes de juliol en què va morir un operari subcontractat en caure d’un muntacàrregues

16 octubre 2020 15:10 | Actualizado a 09 enero 2021 18:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un informe d’Inspecció de Treball de la Generalitat de Catalunya ha conclòs que l’empresa química Iqoxe va vulnerar la normativa de seguretat i salut en el treball a la seva planta d’Emulsions Polimèriques del Polígon Sud de la ciutat, on el passat 8 de juliol va morir un operari en caure pel forat d’un muntacàrregues. A les instal·lacions d’aquesta mateixa empresa a La Canonja (Tarragonès) es va produir una explosió a principis d’any que va causar tres morts, vuit ferits i quantiosos danys materials.

UGT FICA de Catalunya va informar ahir que dos dies després de l’accident mortal del juliol, l’equip de salut laboral del sindicat va denunciar els fets a la Inspecció de Treball. La víctima, de 62 anys, treballava per a l’empresa Dominion Global, subcontractada per IQOXE Emulsions Polimèriques i es va precipitar des d’una altura de 10 metres en caure pel forat d’un muntacàrregues que estava revisant.

L’informe de la Inspecció de Treball conclou que la manca de mesures de seguretat i salut laboral van causar els fets que van desembocar en l’accident mortal.

Carles García, de l’equip de Treball i Salut Laboral de la UGT FICA Catalunya, va explicar ahir a l’Agència EFE que «Inspecció ens dóna la raó, com no podia ser d’una altra manera», perquè «l’empresa vulnerava la normativa de manera flagrant». García va assenyalar que «ja s’han imposat una sèrie de multes administratives a l’empresa» per aquest motiu.

L’expert en seguretat i salut laboral va demanar que «s’apliqui la normativa de forma rigorosa» als dos polígons petroquímics de Tarragona, i va recordar que el passat mes de febrer els sindicats majoritaris van convocar una vaga per reclamar millores en la seguretat laboral després de la explosió a la Canonja.

Des d'Iqoxe es va manifestar ahir estar "en complet desacord amb les imputacions efectuades per l'administració i la sanció administrativa imposada" i avança que en els pròxims dies "es presentarà el corresponent recurs". Així mateix, l'empresa reitera" novament" el seu compromís "amb la seguretat i el compliment amb la normativa vigent". 

Sense Pla d’Autoprotecció

Iqoxe va saltar a la primera línia mediàtica després de l’explosió que el passat 14 de gener va patir a les seves instal·lacions, que va originar l’obertura d’una investigació judicial. Segons va explicar recentment el sindicat CGT, el passat 11 d’agost es va donava entrada al jutjat d’un atestat dels Mossos d’Esquadra que fa referència a la falta de Pla d’Autoprotecció, el PAU.

Segons l’atestat, «Iqoxe ha estat operant des de l’inici de la seva activitat sense un Pla d’Autoprotecció homologat, amb el coneixement tant de la pròpia empresa com de l’administració competent». Segons la CGT, la jutgessa va demanar investigar el contingut dels informes desfavorables de Protecció Civil i si es van realitzar les gestions per tal de recordar l’obligatorietat del PAU. A més, vol saber si els Bombers havien realitzat algun informe sobre els simulacres realitzats.

Comentarios
Multimedia Diari