Irene Mataró (URV), premiada pel seu treball sobre l’eliminació de les obres hidràuliques ineficaces

Ha guanyat el premi de la Càtedra de l'Aigua i la Sostenibilitat de la Universitat de Múrcia al millor Treball de Fi de Màster

08 enero 2020 17:05 | Actualizado a 09 enero 2020 11:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres hidràuliques en desús que hi ha a l’Estat espanyol i que no s’han eliminat tenen un impacte per al medi ambient, especialment perquè no afavoreixen la restauració dels rius que han quedat afectats. No hi ha un recompte centralitzat del nombre d’obres ineficaces ni tampoc una normativa que afavoreixi el seu desmantellament i recuperació dels espais naturals.

El pantà projectat a Jánovas, al Pirineu aragonès, als anys 50 del segle XX, n’és un exemple: va obligar a desallotjar un poble sencer, es va modificar el cabal del riu malgrat que la presa va quedar a mig construir i finalment l’any 2000 va rebre un informe negatiu, sense que encara avui s’hagi eliminat l’obra.

Jánovas és precisament el poble dels avis d’Irene Mataró, advocada i Màster en Dret Ambiental per la URV, i el cas que va inspirar el seu Treball de Fi de Màster. Per això es va proposar analitzar les obres hidràuliques que hi ha a l’Estat que ja no tenen utilitat i com la seva eliminació afavoriria la restauració fluvial. L’estudi li ha valgut el Premi de la Càtedra de l’Aigua i la Sostenibilitat de la Universitat de Múrcia als millors treballs finals de màster en la seva quarta edició, valorat en 600 euros.

El treball ofereix una visió de la situació i una proposta de regulació. Així, en la primera part estudia l’impacte ambiental de les obres; en la segona, analitza el fenomen de la restauració fluvial i la seva repercussió a Espanya a partir dels pocs casos en què ja s’han eliminat les construccions. En tercer lloc, ha estudiat la normativa relacionada amb les obres hidràuliques, que “és antiga i basada en el criteri de dominar l’aigua sense tenir en compte les conseqüències ambientals”, apunta Mataró.

I per últim, a través de l’estudi de normatives sobre el dret urbanístic, a partir de les qual s’eliminen construccions per motius de seguretat, i de la regulació de la restauració minera, Irene Mataró fa una analogia i formula propostes normatives de millora aplicables a les obres hidràuliques.

El treball “L’eliminació d’obres hidràuliques ineficaces” ha estat dirigit per la professora de Dret Administratiu, Anna Pallarès.

Comentarios
Multimedia Diari