JARC denuncia que Tarragona ha perdut el 61% dels seus pagesos i ramaders en 20 anys

El sindicat exigeix un pla de xoc al Govern que prioritzi els ajuts i les mesures pels professionals per garantir la viabilitat del sector

19 mayo 2017 20:14 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha denunciat aquest dijous que la demarcació de Tarragona ha perdut el 61% dels seus pagesos i ramaders durant les últimes dues dècades. En concret, el sindicat agrari ha detallat que el sector ha passat dels 13.925 professionals censats l’any 2004 als 5.319 de l’actualitat, segons les dades extretes del cens agrari per a les eleccions a la representativitat del pròxim 28 de febrer. En sectors claus pel territori com la fruita seca, els cítrics, l’olivera o l’arròs, han desaparegut més d’un 25% de les explotacions en només una dècada. Davant d’aquestes xifres, l’organització agrària exigeix al nou Govern català un pla de xoc que prioritzi els ajuts i les mesures pels agricultors i ramaders professionals per garantir que l’activitat econòmica sigui viable.

El president de JARC, Francesc Boronat, i el vicepresident de l’organització a Tarragona, Francesc Xavier Vela, han destacat les “dades negatives” i la “tendència preocupant” relatives a la pèrdua de professionals del sector agrari a les comarques tarragonines. El nombre de professionals del sector agrari a Tarragona ha baixat un 61,8% durant els últims 22 anys., dels quals 2.985 són de les Terres de l’Ebre i 2.327 del Camp de Tarragona.

En l’àmbit de la demarcació, el Cens Agrari de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) mostra que el nombre d’explotacions de fruita seca es va reduir d’un 36,77% entre els anys 1999 i 2009 al Camp de Tarragona, i d’un 32,13% a les Terres de l’Ebre. De la mateixa manera, el cens constata un descens d’una quarta part de les explotacions de cítrics a la demarcació en el mateix període.

Davant d’aquesta situació, JARC-COAG exigeix al Govern que estableixi un pla de xoc pel sector agrari. “S’ha d’acabar la sagnia que estan patint els pagesos pels preus baixos en origen que perceben i el mal funcionament de la cadena alimentària”, sosté el sindicat. Paral·lelament, JARC defensa que cal assegurar que tots els agricultors o ramaders professionals rebin els ajuts necessaris per fer viables les seves explotacions.

L’organització agrària assenyala que, actualment, per exemple, hi ha productors de molts sectors com l’horta, la vinya, la fruita, el porcí, els conills o l’aviram que estan exclosos dels pagaments directes, “mentre es permet que se’n beneficiïn persones que no es dediquen professionalment al sector agrari”.

El sindicat ha subratllat també la importància de continuar donant el màxim suport a la incorporació de joves i assegurar més suport per inversions productives, els ajuts agroambientals, les indemnitzacions compensatòries per zones amb majors limitacions productives i, en general, els ajuts que arriben als productors professionals.

Comentarios
Multimedia Diari