Jaume C. Pons: «‘Ciutat de Mal’ és un llibre que marcarà exaltacions»

Entrevista
El guanyador del XXIX Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler parla de la seva obra, de la força dels personatges i de com aquest futur distòpic pot arribar a no ser-ho tant

24 octubre 2019 17:40 | Actualizado a 26 octubre 2019 19:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El poeta, traductor i escriptor de narrativa Jaume C. Pons Alorda (Caimari, Mallorca, 1984) és el guanyador de l’últim Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler amb Ciutat de Mal, obra que ja està a les llibreries de la mà d’Angle Editorial.

Una novel·la surrealista, que parla d’un futur distòpic, més o menys immediat però que alhora pot ser real com la mateixa vida, depenent de la mirada dels lectors.

Anem cap a ciutats de mal?
Ja som a una ciutat de mal.

Totes i cadascuna?
Totes. L’estat de coses que vivim ara mateix, això és una ciutat de mal, però com demostren els personatges de la novel·la, aquesta ciutat es pot destruir i es pot superar.

Uns personatges molt particulars. Dones i fortes.
Sempre. Crec que hem de ser feministes. I és una novel·la volgudament feminista en què el pes narratiu i la importància sempre recau en les dones. A mi m’havia sortit un geperudet, però vaig fer una geperudeta i només per aquest fet, la novel·la guanya mil vegades.

Aparentment és de ciència-ficció però segurament és l’obra més hiperrealista de la literatura catalana dels anys recents

Els animalons que surten, els grumpfs, existeixen.
És clar que existeixen.

Hi ha jugat?
Encara no, però hi ha unes quantes persones que m’han dit de fer una partida. És una novel·la infestada de referències i d’homenatges. És postmoderna en el sentit d’aprofitar tot el que hem tingut fins ara i propulsar-ho cap al futur. En primera lectura es llegeix àvidament i en relectura, guanya en significat i comprensió, que és el que hauríem de fer amb tots els llibres.

Rellegir-los?
Sí. 

Però quan passen uns anys, la percepció canvia. És bo?
Boníssim perquè els llibres sempre són el que són, no el que som.

El que som nosaltres...
Sempre. No és que un llibre sigui pitjor amb els anys. És la teva mirada de la vida que ha canviat el que fa que abans encaixava i ara no. Els llibres sempre són bons. El que passa que no per a tothom.

I per qui és ‘Ciutat de Mal’?
Per tothom que visqui en un estat de rebel·lia permanent, per als que vulguin llegir una cosa original. Pels que estiguin cansats de llegir sempre el mateix i pels que vulguin passar-s’ho bé i reflexionar sobre el nostre món. Perquè les distopies serveixen no per parlar de coses imaginades, sinó per parlar de la nostra realitat immediata d’una manera simbòlica.

Una realitat  immediata una mica negra.
Absolutament.

En l’àmbit de planeta, d’aliments... Com veu el futur?
Ara mateix la situació política, social i cultural que estem vivint avui mateix, al mes d’octubre de 2019 és tan dramàtica o més que Ciutat de Mal. La ficció està superada per la realitat. Però tot i que a la novel·la hi ha molta mort i molta destrucció, al final sempre guanya una cosa, que és el bé. Per tant és alquímica. Transforma la merda en or.

Amb tot el que ha passat aquests dies, hauria canviat alguna cosa de la trama?
Sí. De fet, aquí hi ha tsunamis de semen, amb la qual cosa ja vaig preveure el Tsunami Democràtic que tenim ara. S’ha d’intentar aprofitar el que ens dóna la vida.

És una novel·la ideal per tothom que vulgui llegir una cosa original, pels que vulguin passar-ho bé i pels que visquin en rebel·lia permanent

I aborda sentiments com ara la soledat i la lluita contra la mort. Per què aquest voler viure eternament?
Si no ens volem morir és per una cosa, perquè la vida és un regal meravellós.

A vegades.
No. No. Sempre. Fins i tot en les pitjors condicions perquè és una oportunitat única, és un miracle i aquesta novel·la parla de miracles. Aparentment és de ciència-ficció, però segurament és l’obra més hiperrealista que s’ha escrit a la literatura catalana els anys recents, però en clau metafòrica.

Projectes? 
Molts. Ara, sobretot, la defensa a ultrança de Ciutat de Mal.

Hi ha un abans i un després del Premi Pin i Soler?
Em canviarà la vida, sense cap mena de dubte. De fet ja ho he notat, per les coses bones i per les dolentes.

Dolentes?
La gent que m’estima està contentíssima. La que m’odia, els meus enemics, estan emprenyadíssims. Per tant, això vol dir que és meravellós.

Vol dir que el coneixen per unes altres coses...
I tant! I aquesta és la gràcia. Ciutat de Mal és un llibre que crearà polèmica, que marcarà exaltacions i que provocarà odis absolutament espectaculars, cosa que m’encanta. 

Comentarios
Multimedia Diari