Joan Morlà: «El futur pavelló municipal del Catllar està en concurs d’idees»

Entrevista. El batlle del Catllar parla del pla de mobilitat que s’està preparant per a tot el municipi i de les bonificacions fiscals per a les noves construcciones amb sistemes d’aprofitament d’energia solar

11 agosto 2021 05:40 | Actualizado a 11 agosto 2021 06:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Catllar és un municipi extens, conformat pel nucli històric i 29 urbanitzacions disperses pel terme, amb la complexitat que aquesta configuració comporta en tots els àmbits. En aquest mateix espai, ara fa dos anys, i coincidint amb la festa major, Morlà anunciava obres i millores que ja s’han executat. Enguany, l’alcalde aborda en l’entrevista les qüestions que marquen l’actualitat local i mostra el full de ruta que hi ha de cara al futur immediat pel que fa a equipaments, serveis i infraestructures, que abasten tot el municipi.

Què aportarà el Pla de mobilitat, en fase d’elaboració?

Doncs es tracta d’implantar una normativa que permeti millorar la mobilitat de les persones i la seguretat viària, amb la regulació del trànsit integral de tot el terme, que vol dir nucli històric i la totalitat de les urbanitzacions.

En realitat són dos plans que es complementen. Per una banda tenim el que està realitzant la Diputació de Tarragona referent a la mobilitat i seguretat viària del municipi i per l’altra, l’estudi que farà el Servei Català del Trànsit, referent a la seguretat al voltant de la zona educacional, donada la seva complexitat i creixent activitat. En aquest punt l’Ajuntament, per la seva part, fa temps ja va reordenar el trànsit, amb entrada i sortida diferenciada i resultats força positius.

Crec que potencien les franges perimetrals contra incendis...

Efectivament. És una tasca que vam endegar el 2017 de forma més puntual. Ara sistemàticament ja es treballa a totes les urbanitzacions, on ja és conegut hi ha una extensa massa arbòria, en la construcció de tallafocs per prevenir la propagació del foc en èpoques, com ara, considerades d’alt risc d’incendis forestals. L’actuació té un cost que s’enfila gairebé als 37.500 euros, dels quals l’Ajuntament aporta 18.800 euros, mentre que la resta està coberta amb subvencions de la Diputació de Tarragona i el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya.

Han establert bonificacions per a qui instal·li fotovoltaica?

Hem modificat les ordenances i aprovades bonificacions per a les construccions que incorporin sistemes d’aprofitament elèctric de l’energia solar de fins al 95 % quant a la quota de l’Impost sobre Construccions, Instal.lacions i Obres (ICIO), i del 50 % màxim sobre l’Impost de Béns Immobles (IBI), en ambdós casos per instal·lacions d’autoconsum i segons taules de potència. En aquest cas, per beneficiar-se de la bonificació no és necessari que es tracti d’obra nova. Es pretèn doncs, incentivar les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica.

L’Ajuntament la instal·larà a la zona educacional, no?

Es tracta d’un parc de quasi 2.000 m2 disponibles, on instal·lar plaques d’energia solar per donar servei a l’escola l’Agulla, l’Institut, la Llar d’Infants, l’Escola de Música i el futur pavelló municipal, a construir en aquella zona.

Paral·lelament, puc avançar que hem encarregat a la Diputació la redacció d’un projecte per dotar d’una caldera de biomassa que ha d’abastir tot aquest complex, un sistema modèlic que podrà ser visitat pel sector educatiu i docent, amb finalitat didàctica. És una aposta de cara la sostenibilitat del medi ambient, amb aprofitament de les tales i desbrossament de les masses boscoses a què ens hem referit abans.

I el pavelló per a quan?

Volem que les obres comencin a finals d’any. Es tracta d’un pavelló doble poliesportiu (PAV-2) segons models del Consell Català de l’Esport, que permet la disputa de diverses competicions i pràctica de diferents modalitats esportives. Es bastirà a tocar d’una masia de titularitat municipal, paral·lel a l’Escola de Música. Ara està en fase de Concurs d’Idees i hem sol·licitat subvencions del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya (PUOSC) i al Pla d’Actuació Municipal de la Diputació de Tarragona (PAM).

Recuperen algun camí veïnal?

Concretament un tram de mig quilòmetre de l’antic camí de la Secuita, amb els treballs força avançats. És un camí de carros, antigament molt utilitzat, i el desús havia afavorit una desmesurada vegetació fent-lo impracticable. La neteja permetrà el pas a peu, a cavall, vehicles de dues rodes i vehicles lleugers de quatre rodes.

Quina és la comissió municipal de recent creació?

Integrada per diferents membres del consistori s’ha creat la Comissió de Benestar Social i Igualtat, amb tres regidores i dos regidors, i es convida a la participació de les entitats segons la temàtica de les reunions. En aquest moment treballem en la implantació del Pla d’Igualtat Municipal.

Comentarios
Multimedia Diari