Jordi Jané: 'Posarem més radars, però no és l'única solució als accidents'

L'ENTREVISTA DEL DIUMENGE El conseller d'Interior explica que "els nous 350 bombers voluntaris no estaran disponibles per a aquesta campanya d´estiu"

19 mayo 2017 16:13 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Nascut a l’Arboç el 1963, Jordi Jané és advocat, tot i que ha exercit la professió poc temps, i quasi sempre vinculat amb l’activitat política. Després de ser diputat a Madrid durant quatre legislatures, el president Mas li va proposar ser conseller d’Interior. Reconeix que el càrrec el fa estar les 24 hores al dia de guàrdia i no pot desconnectar.


-Estava més tranquil abans de diputat que ara com a conseller?

-És absolutament diferent. Jo com a diputat durant dos anys vaig guanyar el premi al diputat més actiu, la qual cosa vol dir que feia molta feina i m’agradava molt estar en contacte amb els diversos ajuntaments, ajudar a molts alcaldes que m’ho demanaven a traslladar les seves peticions davant els diversos ministeris a Madrid.

En canvi, ara la responsabilitat d’Interior és molt diferent, és una responsabilitat de govern, que et fa estar actiu sempre. Com a conseller estàs de guàrdia sempre.

-Quan ha tingut un dia lliure?

-La meva agenda sempre ha estat oberta a la responsabilitat com a conseller d’Interior. Només he marxat de Catalunya un cap de setmana, al casament d’uns amics a Galícia. I quasi que em fan tornar ja que no vaig parar d’estar connectat al telèfon per uns incidents que es van produir aquells dos dies.

-Va ser el president Mas qui el va trucar per si volia ser conseller d’Interior?

-Sí.

-S’ho va pensar més d’una vegada?

-Li vaig dir que sí. No vaig tenir gaire temps per pensar-m’ho.

-El moment més dur que li ha tocar viure com a conseller?

-L’accident de Freginals. Van morir 13 noies ara farà un any, el diumenge de Rams. Visc tots els accidents greus però aquest el vaig viure des del primer moment. Quan els supervivents entraven a l’hotel Corona de Tortosa estava allà i vaig començar a parlar amb elles, a començar a coordinar l’avís a les famílies ja que la majoria eren de fora.

-¿El seu pas com a diputat li va servir per aprofundir en els temes de trànsit?

-No. Vaig començar l’any 2001 i per això l’any 2004 vaig ser un dels promotors de que es creés una comissió específica sobre seguretat viària al Congreso de los Diputados. L’any 2002 morien a l’Estat espanyol més de 5.000 persones a les carreteres, quasi quinze persones al dia. Eren xifres totalment inacceptables. Ara s’han reduït a menys de 1.700 i a Catalunya l’any 2016 va ser l’any amb menor nombre d’accidents mortals, 202. No obstant, ni podem ni volem relaxar-nos ja que totes les víctimes són un exemple de patiment que podem evitar.

-Quan tindrem una solució definitiva a la N-340?

-És una vergonya que a les nostres comarques l’A-7 acabi a la Móra i que totes les alternatives siguin de peatge. Encara avui els camions passen pel mig de l’Arboç, amb fortes congestions de trànsit i amb la perillositat i retencions que això provoca. Des del Govern de Catalunya estem buscant una solució transitòria. I aquesta no pot limitar-se únicament a prohibir el pas de camions per la N-340. Hem de pensar també amb els turismes de persones que viuen a les nostres comarques i es desplacen per exemple de Torredembarra a Vilafranca i que no pot ser que hagin de pagar un peatge tan alt quan la N-340 no està desdoblada i en altres indrets de l’estat sí.

-Amb els anys que fa d’aquest problema, no hauria d’estar ja solucionat?

-Si l’Estat hagués complert les seves previsions pressupostàries i les hagués executat, ara no seguiríem tenint aquest problema.

-La no renovació de les concessions de les autopistes podria ser una solució?

-Caldrà buscar unes solució global pel conjunt del territori. En aquest sentit, el Govern de Catalunya estudia també possibles propostes com l’eurovinyeta que ajudarien a finançar el manteniment de tota la xarxa viària catalana.

-És partidari que Fomento allargui la concessió?

-Soc partidari de buscar solucions globals que ens garanteixin el manteniment de totes les vies sense peatges. El Parlament i el Congreso de los Diputados ja han votat que la solució no passa per allargar el sistema actual de concessions.

-Seguiran incrementant-se els radars fixes i per tram?

-A Catalunya tenim menor nombre de radars per tram si ho comparem amb altres territoris europeus amb polítiques de seguretat viària molt més avançades. Els radars per tram ajuden a moderar globalment la velocitat i no únicament fer-ho en un punt fixe. El millor radar és aquell que no es dispara mai perquè ha ajudat a què el conductor prengui consciència del risc que suposa una velocitat excessiva.

-I se’n posaran més?

-Sí, a tot Catalunya. Però no són l’única solució, sinó una part.

-Tant per tram com fixos?

-La tendència és incrementar les radars per tram, perquè són més efectius per prevenir accidents.

-Els futurs només controlaran la velocitat o bé altres infraccions, com no haver passar la ITV i no tenir l’assegurança?

-De moment els futurs estan pensats per contribuir a moderar la velocitat dels vehicles en determinats trams on s’ha detectat que és excessiva i perillosa.

-Els positius d’alcohol no baixen. S’ha de ser més dur?

-El missatge és molt clar: les begudes alcohòliques influencien negativament en la conducció i provoquen accidents. S’augmentaran els controls a peu de carretera per vetllar que els conductors no sobrepassin els límits establerts. Tenim masses cassos de morts on després comprovem que havien sobrepassat la taxa permesa d’alcohol en sang.

-Les taxes actuals les considera correctes?

-Sí. Altres països d’Europa les tenen més exigents, especialment pel que fa a la taxa penal.

-Actualment hi ha un procés de selecció de 350 bombers voluntaris. Arribaran a temps per a la temporada d’estiu?

-Arribaran a temps per la temporada d’estiu els 153 bombers funcionaris que actualment ja han començat el curs final a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya a Mollet del Vallès. Aquests s’incorporaran en pràctiques a la propera campanya forestal del mes de juny.

-I els voluntaris?

-Els voluntaris són 350 i no està previst que s’incorporin aquesta campanya. Sí que ho faran a la següent ja que entraran a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya el segon semestre d’enguany. Portàvem molts anys sense noves promocions i hem revertit aquesta tendència i ho seguirem fent, perquè ens fan falta més bombers.

-De tot tipus?

-Sí.

-Els bombers voluntaris se senten discriminats……

-Vull destacar la gran tasca que fan tots els bombers, tant els funcionaris com els voluntaris. I hem de fer passos clars per reconèixer també la gran dedicació i esforç dels voluntaris amb la meitat de parcs del nostre país.

-Per a quant el parc de Torredembarra?

-El parc no forma part del pla estratègic ja que aquest es basa amb els parcs existents i la seva plena adequació i en alguns casos renovació. El parc de Torredembarra és necessari i ja n’estem parlant amb l’Ajuntament per definir la seva ubicació i que pugui ser una realitat futura. És un parc que ens fa falta perquè cobreix una zona important del Tarragonès i Baix Gaià.

L’aprovació pel Govern del Pla Estratègic de Bombers és una fita històrica que ha de permetre posar al dia i atendre unes demandes que són justes, amb equipaments, material, vehicles i infraestructures.

-Fa pocs dies s’han fer les proves per a nous comissaris. Aquests es destinaran a la cúpula d’Interior a Barcelona o ocuparan places a les principals regions policials?

-Un cop s’incorporin vuit nous comissaris juntament amb els dotze nous intendents i 16 nous inspectors es farà una distribució global dels mateixos per atendre a les diverses regions policials i també als serveis centrals.

-En les enquestes els Mossos d’Esquadra sempre surten molt ben valorats, tot i que cada vegada que cometen un error es criminalitza el cos, com quan es va precipitar un ciutadà senegalès a Salou fa dos estius….. -En el tema de Salou no hi va haver cap error policial. I malgrat això es volia posar en dubte l’actuació dels Mossos quan després la justícia ha demostrat que malauradament aquella persona es va llençar pel balcó quan va veure que els mossos entraven al pis per fer detencions en el tema del top manta.

-Creu que hi ha una campanya orquestrada de desprestigi?

-No vull caure mai en campanyes que poden pretendre derosionar la imatge d’un cos policial que representa una policia democràtica amb més de 600.000 actuacions cada any i que té com a prioritat la proximitat a les persones i garantir la seva seguretat. Defenso sempre el cos i quan cal també posem de relleu si una actuació no ha estat prou encertada. Però no podem permetre aquells que constantment volen erosionar la seva bona tasca.

-Per tant, si que hi ha una campanya...

-Aquells que vulguin promoure campanyes d’aquest tipus es trobaran davant un govern que valora l’actuació dels Mossos d’Esquadra i que està prenent mesures concretes d’impuls pressupostari a favor del cos.

-El Camp de Tarragona té el segon índex de criminalitat de Catalunya després de Barcelona…..

-Demà dilluns es coneixerà el balanç delinqüencial al Camp de Tarragona. Sí que puc avançar que ens els darrers cinc anys els fets delictius han baixat a la nostra de marcació més d’un 18 per cent, xifra molt superior a la del conjunt de Catalunya, que la xifra no arriba a un deu. I si ho comparem amb el darrer any la baixada a Tarragona és més del doble que el del conjunt de Tarragona. Anem, per tant, en la direcció adequada en aquest àmbit. I vull felicitar expressament a l’intendent Jaume Giné i a tots els efectius policials de la Regió que treballen intensament per incrementar la seguretat en el nostre territori.

-Hi ha algun delicte que pugui?

-Pugen els abusos sexuals i baixen les agressions sexuals.

-Quants mossos farien falta al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per tenir un rati adient?

-No encara. S’està fent la previsió global per tot Catalunya un cop tinguem la seguretat que podrem incorporar la nova promoció de 500 anys. Per fer-ho cap tenir els pressupostos aprovats.

-Els Jocs del Mediterrani seran una proba de foc per als Mossos?

-Hi estem treballant molt activament. El director general de la Policia, Albert Batlle, forma part del comitè assessor i vull destacar també l’excel·lent feina que porta a terme en tots els temes de coordinació d’Interior el director Joan Carles de la Monja amb una feina excel·lent.

-Ja s’ha anunciat que vindran unitats de fora. Però s’incrementarà també la plantilla de la comissaria de Campclar?

-Volem obrir una convocatòria d’una nova promoció de 500 agents que ens fan molta falta i també aquí a Tarragona.

-Aquests nous agents no estaran pel 2018..

-Els nous agents estaran a finals de 2018.

-Per tant no es podrà ampliar la plantilla de la comissaria de Campclar pels Jocs...

-Sempre es faran els ajustaments temporals que calguin en cada comissaria. De cara els jocs es farà un dispositiu específic que comportarà un augment d’efectius per aquelles dates, encara per especificar. Normalment el nombre d’efectius no els especifiquem per temes de seguretat i perquè poden variar en funció de les circumstàncies que es plantegin en cada moment.

-El fet que els jocs estiguis repartits per diferents municipis fa multiplicar els recursos a destinar?

-Sí, evidentment en cadascun dels esdeveniments es farà la corresponent previsió d’un dispositiu de seguretat.

-N’ha parlat amb el ministre dels Jocs i si l’Estat reforçarà amb més agents?

-Tenim pendent una Junta de Seguretat de Catalunya on es podran tractar tots els temes de coordinació entre els diferents cossos. Estic convençut que aquesta junta es podrà fer en les properes setmanes.

-En el tema del top manta, hi ha alguna variació a l’hora d’abordar-lo aquest estiu?

-Seguirem intensificant la tasca ja iniciada i amb bons resultats de buscar l’origen de l’entrada de les mercaderies falsificades. Buscar qui importa, on es distribueixen, on es guarda, on es falsifica amb etiquetes de marques conegudes. S’estan intensificant aquest tipus de feines i estem obtenint bons resultats.

Comentarios
Multimedia Diari