Josep Gomis tornarà a fer de Satanàs a 'Els Pastorets'

El proper diumenge, 4 de gener, a les sis de la tarda, el teló del Centre Parroquial s'obrirà amb alguns dels actors més antics

19 mayo 2017 23:50 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Pastorets de Folch i Torres es tornaran a representar enguany al teatre del Centre Parroquial de Montblanc, com mana la tradició. El tret diferencial és que es compleixen els 75 anys d’escenificació ininterrompuda d’aquest espectacle nadalenc mercès al relleu generacional, d’aquells que el van impulsar com un valor indissociable del Nadal. El testimoni ha estat recollit amb entusiasme i convicció per part dels qui l’han servat i fet arribar als nostres dies, de la mà d’Amics dels Pastorets de Montblanc.

És per això que el diumenge, dia 4, a les sis de la tarda, el teló del Centre Parroquial es tornarà a obrir, però aquest cop l’estol d’actors i ‘treballadors’ dels Pastorets faran retrocedir l’espectador en el temps, encarnant, excepcionalment per a l’ocasió, els personatges simpàtics, còmics, tenebrosos i bíblics de L’Adveniment de l’Infant Jesús. L’emoció i una dosi de nostàlgia estan garantits, per causar també admiració i sentiment de gratitud, «en record i homenatge a tots els qui han fet possible la continuïtat durant 75 anys (1939-2014)», es diu al programa.

Tal com anuncia Joan Jàvega, adjunt a la direcció artística de l’espectacle, «el teatre del Centre Parroquial se’ns quedarà petit» (l’aforament és de 180 persones, entre el pati de butaques i l’amfiteatre), atès que a Montblanc aquesta actuació «ha despertat gran expectació», amb un repartiment de veterans actors aficionats, «mítics dels Pastorets» al llarg de tots aquest anys, molts d’ells ja jubilats, i d’altres encara en actiu, entre els quals hi ha destacats montblanquins de la vida política, social i cultural. El més veterà de tots és el director, Ramon Requesens, als seus 90 anys, «el director de sempre», comenta Jàvega. També Josep Gomis, exalcalde de Montblanc i exconseller de la Generalitat, el més veterà dels actors, en el paper de Satanàs; l’actual alcalde, Josep Andreu, que també fa de dimoni, o Joan Anton Font, en l’actualitat secretari general de l’Ajuntament de Tarragona, en el paper de l’àngel Sant Miquel.

Els veterans s’han agafat amb tanta il·lusió el seu retorn a escena «que de cap manera han acceptat una versió més reduïda de l’obra», subratlla Joan Jàvega; i és que la majoria recorda els diàlegs, així que sent l’apuntador. Un bon exemple és Josep Gomis, amb 80 anys, que recorda íntegrament el seu paper, tot i ser un dels més llargs que, com diu, va representar fins fa uns 25 anys, «essent ja president de la Diputació de Tarragona». Gomis recorda que un any a l’hora de llençar-se de cap a l’infern, per la trampa de l’escenari, a sota no hi havia els dos encarregats d’agafar-lo «i sort que la paca de palla va amortir la bona patacada», comenta amb bon humor, recordant els anys de joventut.

Una altra protagonista serà la Montserrat Farriol, la pastora Marta, durant molts anys. Ara en té 76, i va entrar com a regidora de l’Ajuntament pel grup municipalista Acord per Montblanc, l’any 2000. Comenta que va començar a actuar a Els Pastorets amb només 5 anys i conta «haver fet d’àvia, Llúcia, i Marta, la pastora», al llarg de la seva «carrera» interpretativa. Assegura que aquesta actuació del dia 4 ha de ser «un homenatge a tothom que fa possible Els Pastorets, amb records que perduren i que són vehicle de continuïtat». Per a Josep Gomis «ser un Satanàs a la terra, de 80 anys, no té preu», i evoca aquells temps en què «el teatre era quelcom habitual en nosaltres cada diumenge».

Els Pastorets han evolucionat des dels orígens. Joan Jàvega enumera les novetats d’enguany, entre elles «les dues màquines de boira, fum i neu, que ambienten determinats quadres», o «la caldera nova que es rebenta quan apareix l’àngel». Música en viu, interpretada per músics locals, foc de veritat, millores en la llum i el so, efectes especials, contribueixen a realçar l’escenografia i guanyar un punt d’autenticitat.

Comentarios
Multimedia Diari