Josep Poblet defensa les diputacions com a administració intermèdia entre els governs estatals i locals

El president de la Diputació de Tarragona aposta per revisar el pes de l'Estat

19 mayo 2017 19:48 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Davant algunes declaracions fetes en el marc de la formació del nou govern espanyol que feien referència a la idoneïtat o no de suprimir les diputacions, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha sortit al pas fent una aferrissada defensa d'aquesta administració i de la seva "utilitat". Així, en el ple de l'ens supramunicipal que tindrà lloc aquest divendres, l'equip de govern format per CiU i PSC presentarà una moció en aquest sentit, per reivindicar el paper de la institució "al servei de l'equilibri territorial i l'homogeneïtat dels serveis a les persones", ha afegit. "Deixem les coses com estan", ha sentenciat Poblet, "si s'han de retocar aspectes de l'administració que fan feixuga la càrrega, potser és important que primer revisem com tenim l'Estat", ha assenyalat.

El text el presentaran conjuntament els dos grups que formen l'equip de govern, i no descarten que pugui rebre el suport d'alguna formació més. El president, ha recordat que a tot Europa hi ha figures com les diputacions que actuen com a administració intermèdia entre els governs estatals i locals, i ha afegit que "si ningú les discuteix, excepte uns pocs", no s'haurien de suprimir. A més, ha posat el focus en l'administració de l'Estat, que ha duplicat els seus recursos mentre s'ha descentralitzat en la governació de les autonomies, "cosa incomprensible", ha manifestat. Així, "tenim un problema de pes de l'administració", ha conclòs, "però normalment la mirada va en la direcció equivocada". 

A punt per l'arribada de refugiats 

En el ple d'aquest divendres també s'aprovarà una proposta d'adhesió a la Declaració institucional del Comitè per a l'acollida de les Persones Refugiades a Catalunya. Poblet ha refermat el suport de la Diputació en aquest àmbit, i ha recordat que aviat signaran un conveni per aportar 100.000 euros al Fons Català de Cooperació. El president ha assegurat que continuen treballant i que un cop arribin els primers asilats a Barcelona, definiran el full de ruta per acollir-ne a la demarcació de Tarragona. 

Millores a la xarxa viària i aportacions a projectes culturals i socials 

En la roda de premsa d'aquest dijous, Josep Poblet també ha detallat algunes millores en carreteres i en projectes i serveis a la ciutadania que tirarà endavant la institució durant el 2016. I és que en la sessió plenària de demà es donarà llum verda a la primera modificació de crèdit de l'any, que inclou 5,6 MEUR de romanent de tresoreria. Comptant aquesta quantitat, la Diputació invertirà més de 17 MEUR a la xarxa viària de la demarcació, i farà aportacions més petites a projectes com l'e-catàleg de programacions culturals per als ens locals, equipament del centre simulació clínica de la URV, la celebració de l'Any Toda a Reus o una nova fase de digitalització de l'Arxiu Tarradellas del Monestir de Poblet.

Compromís amb els Jocs Mediterranis

El president de la Diputació de Tarragona, preguntat sobre les darreres dificultats i contratemps amb què s'han trobat els Jocs Mediterranis, ha reiterat el compromís de l'ens amb l'esdeveniment esportiu. Així, ha insistit que és una "oportunitat històrica" que "no la podem perdre de cap manera", ha exclamat. En aquest sentit, ha indicat que la Diputació ja va arranjar un equipament que s'utilitzarà per a la competició, com és la Tàrraco Arena Plaça –que va costar 22,2 MEUR–, i ha posat sobre la taula 9 MEUR per a què les subseus poguessin dur a terme els treballs necessaris per estar a punt pels Jocs.

Unes xifres, ha etzibat, que haurien de "fer pensar" altres administracions més grans "que no han estat, ni de bon tros, tan diligents". Així, ha afirmat que la Diputació "pot presentar un balanç i una fulla de serveis impecable i puntual". Per acabar, ha exposat que tot i que "els temps no han sigut els millors i hi ha alguna cosa que fa patir", caldrà fer front a les dificultats "amb imaginació i diligència" i deixar-les, al final, "en l'anecdotari dels Jocs".

Comentarios
Multimedia Diari