Josep Riera Güell: l’artista de 103 anys

Amb motiu de la celebració de Sant Fructuós, s’està preparant una obra amb treballs seus, escenes bíbliques humanes i divines

08 diciembre 2017 10:57 | Actualizado a 12 diciembre 2017 12:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Tarragona, parlar de ceràmica, esmalt o dibuix és parlar de Josep Riera. Una vida dedicada a deixar constància gràfica de la tradició i costums de la ciutat. Tot un pou d’experiència per a les persones que estimem la nostra cultura i història. Ha pintat tot just fins a principis d’aquest 2017, amb 103 anys de vida plena i que continua.

Josep Riera i Güell va néixer a Barcelona el 15 de desembre de 1913. Amb sis anys la seva família, per motius de treball, es va traslladar a Santa Coloma de Queralt i allí començà els seus estudis primaris. Als 12 anys entrà d’aprenent en un taller d’electricitat on el propietari, sense ensenyar-li res, el deixà sol a la feina i es troba amb la necessitat d’aprendre per ell mateix.

Més tard s’estableix a Sarral i compagina la feina amb els estudis a l’Escola del Treball de Valls. Un cop acabats, continua estudiant de forma autodidàctica i s’examina per lliure a l’Escola Industrial de Terrassa on obté el títol de Mestre Industrial en l’especialitat d’electricitat.

Va ser l’autor de l’auca de la ciutat de Tarragona amb motiu del Centenari de la Rambla, el 1954

Un cop acabada la Guerra Civil, treballa a Binèfar i més tard a Tarragona, on exerceix de professor de treballs manuals a l’Escola del Treball. Posteriorment guanya les oposicions de mestre de pràctiques a la Universitat Laboral de Tarragona i compagina la docència amb el taller de decoració de ceràmica, on treballa amb els seus germans i el seu pare, del qual aprèn la tècnica del dibuix, el pergamí, l’aquarel·la, la porcellana i la rajola.

Col·labora, de forma altruista, amb moltes entitats i associacions, especialment amb els Gogistes Tarragonins, des del principi el 1980, i la Confraria de Sant Magí, dibuixant una gran quantitat d’auques i goigs, en molts dels quals inclou també els versets. Així mateix, va ser l’autor de l’auca de la ciutat de Tarragona, dels Portants de l’aigua de Sant Magí, de l’Ermita de la Salut, del Cor L’Àncora, de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de Tarragona, de l’Arxiprestat de Tarragona Centre i de Sant Pau, aquesta última dedicada a la Parròquia de Sant Pau de Tarragona i moltes altres. 

Amb motiu del Centenari de la Rambla, el 1954, va dibuixar la corresponent auca, els versets dels quals són, en aquest cas, del seu germà Marcel Riera, que fou cronista oficial de la ciutat, del qual també il·lustrà amb dibuixos a ploma el llibre Estampas Tarraconenses, homenatge pòstum que li feu l’Ajuntament de Tarragona al germà Marcel. Són obra seva, també, les portades d’alguns opuscles de la Setmana Santa tarragonina. No ha perdut la curiositat pel que fa a la tècnica actual, fa anar l’ordinador i li agrada explicar com eren els oficis antics i gairebé perduts dels quals va fer una auca.

L’any 2013 l’Ajuntament de Tarragona li concedí el diploma al mèrit cultural a la ciutat

A causa de l’ambient rural en què va viure la seva infantesa, és bon coneixedor de com es desenvolupava la vida al camp i d’aquests coneixements en va fer sorgir l’auca de la vida rural. 

Tanmateix, a Tarragona, hi té obres, com ara els vitralls de l’Ermita de la Salut, les rajoles del Portal del Carro i el frontal i laterals de la capella de la Mare de Déu de Montserrat a l’església de Sant Francesc.

Continuant amb la vessant artística, va realitzar una exposició amb diverses aquarel·les a l’Ateneu i fou guanyador de diversos premis de poesia de l’Associació de Veïns de l’Avinguda Andorra i de l’Esplai de Sant Magí, així com d’obres artístiques del Sindicat d’Iniciatives i Turisme. 

Ha sabut plasmar en les seves aquarel·les els colors de la Mediterrània, que sempre l’han enlluernat: el blau del cel i del mar i el daurat de les seves pedres.

Remarcant el seu lligam amb la ciutat de Tarragona, va ser president de l’Esplai de Sant Magí de La Caixa i també fou introductor a la ciutat del moviment Vida Creixent, del qual en fou president. Tot i no ser la seva ciutat natal, Riera és un tarragoní de pedra picada i ha tingut sempre una gran estima cap aquesta ciutat mediterrània on ha transcorregut la major part de la seva vida i on ha gaudit de les festes de Sant Magí i Santa Tecla. 

El 2013 l’Ajuntament de Tarragona li concedí el diploma al mèrit cultural a la ciutat, tot just al complir els 100 anys per la seva dilatada tasca dedicada a la cultura tarragonina. Ara tenim en procés de preparació una obra amb treballs seus, d’escenes bíbliques humanes i divines, dibuixats durant aquest 2017 que es presentarà aquest mes de gener amb motiu de la celebració de Sant Fructuós.

Comentarios
Multimedia Diari