Justícia planteja traslladar a Tarragona gran part dels presos de la Model de Barcelona

Ha posat sobre la taula la opció de no construir un nou centre penitenciari que substitueixi la presó de Barcelona, segons ha explicat el conseller Carles Mundó a TV3

19 mayo 2017 16:42 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, ha assegurat que la construcció d'una nova presó a la Zona Franca "no és una necessitat urgent" després del tancament de la Model, perquè el sistema penitenciari català disposa d'unes 3.000 places lliures que poden acollir els presos del centre barceloní. Un extrem que podria suposar traslladar bona part dels interns de Barcelona a la presó de Mas Enric (Tarragona), entre d'altres centres de Catalunya.

Aquests centres penitenciaris podrien, per tant, acollir als 919 interns i 407 funcionaris més 24 interins que hi ha actualment a la presó Model de la capital catalana.

Precisament un dels centres penitenciaris amb menys ocupació -està al 36% de la seva capacitat total- és la presó de Mas Enric on actualment hi ha 369 interns quan té capacitat per acollir-ne fins a un miler. A més, cal recordar que el centre d'El Catllar té encara 4 mòduls que estan tancats i que es poden posar en marxa. És per aquest motiu que Mas d'Enric és, amb altres presons catalanes com la de Ponent (Lleida) -al 52% d'ocupació- o la presó de Figueres, Puig de les Basses -al 67%- de les més propenses a rebre els presos que no tinguin un arrelament familiar a Catalunya. La resta es redistribuirien, per proximitat a Barcelona, a Brians 1 i a Brians 2.

En l'entrevista aquest dimecres a TV3 recollida per Europa Press, Mundó ha assegurat que el nou centre penitenciari de Barcelona es construirà en algun moment perquè hi ha més presons de Catalunya que estan "obsoletes" i seran reestructurades els propers anys, com ha apuntat que succeeix a Wad-Ras.

Sobre la possibilitat de tancar la Model el 2017, ha assegurat que la decisió està "carregada de raons", per la qual cosa veu molt possible que s'executi en aquest termini, tot i que la decisió no està presa i s'estan valorant totes les opcions juntament amb els actors que hi estan implicats, ja que la mesura tindrà efecte en el conjunt del sistema penitenciari català.

Per aquesta raó, ha dit que la decisió de posar data i hora al tancament del centre es prendrà durant les properes setmanes, i un cop es decideixi, s'executarà "de manera immediata".

 

NOMÉS 7.100 PLACES OCUPADES

El conseller ha explicat que les presons catalanes tenen 10.700 places de les quals hi ha 7.100 ocupades, per la qual cosa les lliures equivalen a totes les de les presons de Tarragona, Lleida i Figueres (Girona) juntes.

En aquest sentit, ha plantejat que Catalunya té prou capacitat per acollir el volum de presos actual, i ha precisat que "l'evolució dels interns no té oscil·lacions sobtades i fins i tot va a la baixa", sobretot per la caiguda de la delinqüència i l'aplicació de mesures alternatives a la presó.

 

PROTESTES DELS TREBALLADORS

Sobre les protestes dels treballadors de la Model, el conseller ha mostrat "de manera rotunda i inequívoca el compromís públic" que tots mantindran els seus llocs de feina.

Després de preguntar-li pels familiars dels presos, que hauran de traslladar-se a altres centres més llunyans per visitar els interns, ha assenyalat que és una cosa normal que passa a molts centres, i ha detallat que la Model és un lloc per a presos preventius que fins i tot no han estat condemnats i el 80% passa menys de 50 dies al centre.

 

Comentarios
Multimedia Diari