‘Jvjol i el dibuix’, una mostra sobre l’arquitecte a la seva terra natal

L’exposició presenta una setantena d’originals, un bon nombre inèdits. Es pot visitar fins al 17 d’abril

14 febrero 2020 10:00 | Actualizado a 14 febrero 2020 18:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) va inaugurar ahir conjuntament amb l’Arxiu Jujol l’exposició Jvjol i el dibuix a la seu del COAC de Tarragona, mostra que es podrà visitar fins al 17 d’abril.

Es tracta d’un esdeveniment de gran rellevància ja que, per primer cop, s’organitza una mostra àmplia de dibuixos de Josep Maria Jujol conjuntament amb fons de l’Arxiu Jujol dels Pallaresos i dels fons dipositats a la seu de l’Arxiu Històric del COAC.

La mostra presenta prop d’una setantena de dibuixos originals de Jujol, un bon nombre dels quals surten per primer lloc a la llum pública.  Es pot dir que, per primera vegada, es tracta d’una mostra àmplia de dibuixos de l’arquitecte Jujol,  a la seva terra natal.

A l’acte van assistir, entre d’altres, Roger Subirà, arquitecte comissari de l’exposició, qui va fer una visita comentada; Joan Tous Gomà-Camps, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i Josep M. Jujol Jr., president de l’Arxiu Jujol; Perejaume, artista i poeta; Assumpció Puig, degana del col·legi d’Arquitectes de Catalunya; Elsa Ibar, directora general de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà. 

Aquesta exposició és una reflexió sobre els dibuixos de Josep Maria Jujol a través de quatre arguments: el dibuix com a procés d’aprenentatge, el dibuix del paisatge, especialment del Camp de Tarragona, com a mitjà per a conèixer la realitat, el dibuix casual o distret i el dibuix com a procés de projecte. Aquesta estructura permet al visitant apreciar alguns dels dibuixos del seu fons que normalment no surten a la llum pública. 

Reflexions al voltant de l’obra

Les seves formes pictòriques, el seu traç, és característic i únic, i és present tant en els seus dibuixos com en les decoracions que omplen la seva obra construïda. L’arquitectura de Jujol és una obra d’art total on el seu esperit creatiu recorre tots els aspectes i detalls, tant en la seva concepció com també i especialment en la seva execució material. Els edificis de Jujol són llenços on desplegar-hi la seva creativitat incontinent i aquesta mateixa actitud és la que aplica als seus dibuixos. 
Així mateix, acompanyen una sèrie de reflexions que, al voltant de Jujol, n’han fet alguns dels grans estudiosos de la seva obra. Així es vol reconèixer a tots aquells que han fet possible, gràcies al seu estudi, que la figura de Jujol i la seva obra rebi, avui, el reconeixement merescut.

Comentarios
Multimedia Diari