L'ACA adjudica la redacció del projecte per a l'abastament d'aigua a la Conca de Barberà

D'aquesta manera les obres es podran dur a terme durant el 2016 i les previsions són que l'obra pugui estar enllestida el 2017

19 mayo 2017 23:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha adjudicat el contracte per a la redacció del projecte constructiu per a l'abastament d'aigua a les comarques de la Segarra, l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Anoia. D'aquesta manera, les obres es podran dur a terme durant el 2016 i les previsions són que l'obra pugui estar enllestida el 2017. L'import de l'adjudicació, a l'empresa AQUATEC, ha estat de 208.725 euros i el contracte té una durada de 5 mesos. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va presentar al gener de l'any passat la nova proposta per tal d'abastir d'aigua de boca del canal Segarra-Garrigues llargament reivindicat pels municipis afectats.

Els municipis de la Conca beneficiats per aquesta actuació són Conesa, Forès, les Piles, Llorac, Passanant, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat, i Vallfogona de Riucorb.

 

Un projecte de subministrament que es remunta al 2008

El projecte es remunta a 2008, quan l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), va construir la potabilitzadora de Ratera, amb un cost de 8 milions d'euros, per abastir una quarantena de municipis de la zona amb aigua provinent del canal Segarra-Garrigues. El 2009, l'ACA i Aguas de la Cuenca del Ebro (Acuaebro), dependent de l'Estat, signen un conveni per construir una nova xarxa d'abastament. El pressupost era de 32 milions d'euros (més IVA), dels que Acuaebro havia d'aportar 15,5 milions, provinents de Fons de Cohesió europeus.

A partir de 2009, l'ACA redacta el projecte, però Acuaebro no el licita perquè exigeix un aval bancari a l'ACA per la seva part de finançament. La Generalitat considera "materialment impossible" satisfer aquesta condició, que no estava prevista inicialment en el conveni.

L'obra es va ajornant fins que, el 2013, es fa evident que no es podrà executar en els terminis previstos. Finalment, l'Estat decideix canviar el destí dels Fons de Cohesió i la Generalitat decideix elaborar un nou estudi i redimensionar el projecte, ja que els municipis de la Vall de Riucorb se'n desinteressen i els de la Vall del Llobregós troben altres solucions alternatives.

 

Un nou projecte amb 110 quilòmetres de xarxa d'abastiment

El nou projecte presentat al gener de 2014 disposa d'un nou punt de captació d'aigua, directament del quilòmetre 21 del canal Segarra-Garrigues. La xarxa tindrà un traçat més directe, sense passar pel Riucorb, amb nous dipòsits més petits, ajustant diàmetres, cabals, materials i preus, i optimitzant la xarxa de la Conca de Barberà. Igualment, s'ajorna el nou ramal de Guissona i l'ampliació de l'ETAP (estació de tractament d'aigua potable). En total 110 quilòmetres pa abastir 32 municipis. El pressupost estimat és de 18 milions d'euros, bastant menys que els 30,2 del projecte original.

Comentarios
Multimedia Diari