L’Ajuntament de Santa Coloma fa una crida en defensa del paisatge i el patrimoni de la comarca

La plaça del Castell va acollir la presentació del llibre ‘500 anys de vida rural a Sant Magí de la Brufaganya i entorns’

04 julio 2020 08:00 | Actualizado a 04 julio 2020 09:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La plaça del Castell de Santa Coloma de Queralt va ser l’escenari de la resposta ciutadana a la crida feta per l’Ajuntament de la vila a defensar i preservar el paisatge i el patrimoni de la comarca, en el marc de la presentació del llibre 500 anys de vida rural a Sant Magí de la Brufaganya i entorns, de la historiadora i escriptora Montserrat Rumbau.

En el decurs de l’acte es va debatre sobre un dels reptes actuals al qual ha de fer front la comarca de la Conca de Barberà: la sobirania energètica i la polèmica per la instal.lació d’aerogeneradors, que amenaça la biodiversitat d’un paisatge que porta 500 anys omplint de vida el territori. «Entre tots hem de preservar aquest paisatge, aquest patrimoni i aquestes masies, que han sobreviscut a moltes generacions» va significar la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, Montserrat Oranias. Pel que fa al llibre esmentat, la presentació va anar a càrrec de l’historiador i professor de la Universitat de Barcelona, Valentí Gual, que és qui l’ha prologat.Editat per Cossetània Edicions, el volum és el resultat d’un treball de recerca de 10 anys sobre el territori, que combina les entrevistes personals i la història oral amb la investigació arxivística. Al llarg de 700 pàgines Montserrat Rumbau documenta la vida rural a Pontils, Valldeperes, Vallespinosa, Santa Perpètua de Gaià, Viladeperdius i Montalegre.«Deixar constància d’un món que, a grans trets, hem perdut. I que consti que alguns que diuen recuperar-lo no el coneixen, ni en tenen idea», va dir Valentí Gual, en referència al contingut de l’obra, durant la presentació.

Posar en valor les històries

Per la seva banda, l’autora va posar en valor les històries que hi ha al darrera, de gent gran la majoria dels quals ja no hi són, però que «gràcies als seus relats he pogut vestir de vida i memòria un territori ple de topònims que molts ja no saben situar», digué Rumbau. El llibre parla del món rural en contrast amb la vida a la ciutat, dues maneres de viure que Montserrat Rumbau ha experimentat. La seva obra no és, però, un retrat idílic ni bucòlic del camp, sinó que retrata la vida dura de les persones que havitaven aquests paisatges, però també la solidaritat que existia entre elles.En definitiva, «un llibre de referència per la comarca de la Baixa Segarra» va subratllar Silvestre Palà, de l’Associació Cultural Baixa Segarra. Montserrat Rumbau Serra és llicenciada en Història Antiga i Literatura Catalana i ha publicat diferents llibres com per exemple La Barcelona de fa 200 anys, entre d’altres.

Comentarios
Multimedia Diari