L’Ajuntament de l'Espluga treu a concurs la licitació del servei de guarda i manteniment de l'estació de tren

Eugenio Salguero ha portat aquest servei durant més de 27 anys

16 enero 2018 09:57 | Actualizado a 16 enero 2018 10:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Eugenio Salguero és un pensionista i veí de l’Espluga de 80 anys que porta més de 27 anys al servei i manteniment de l’estació de trens i vivint allà. Per ell, l’aventura de mantenir l’estació s’ha acabat ja que es retira, i l’Ajuntament de l’Espluga haurà de buscar un nou inquilí.

Ell tenia una rutina que cada dia es repetia: s’aixecava a dos quarts de set del matí, ja que a les set en punt sortia el primer tren. Durant el dia feia les tasques de neteja, jardineria, l’obertura i tancament dels lavabos, sales d’espera, i la cura i el manteniment de l’espai. El darrer tren sortia a dos quarts de nou del vespre i havia d’estar allà.

Eugenio Salguero recorda que  «quan vaig arribar al pis no hi havia res i vaig fer una cuina, i vaig canviar moltes de les instal·lacions».

Als anys 90, ADIF (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias) va retirar el cap d’estació i l’Ajuntament va adjudicar aquest servei: un habitatge a canvi del manteniment i el servei de les instal·lacions de l’estació.

L’Eugenio vivia a l’estació amb la seva dona i els fills. «Ara són ells qui em diuen que vagi a viure al poble, aquí estic apartat de tot», assegura el guarda de l’estació que «fins que no hi hagi nou inquilí vinc de tant en tant, controlo que tot va bé i que estigui net».

L’estació de trens de l’Espluga està en bones condicions: «té sala d’espera, bancs, lavabos... s’ha anat remodelant però es conserva bé», afirma Salguero.

Ara Eugenio Salguero i la seva dona viuran en un pis a l’Espluga: «deixem enrere l’habitatge i el manteniment de l’estació però ara estarem més a prop i tranquils», explica Eugenio Salguero.

L’Ajuntament de l’Espluga ha tret a concurs l’adjudicació del guarda i manteniment de l’estació. La concessió tindrà una durada de dos anys, prorrogable a dos anys més. El servei de guarda i manteniment es retribueix amb la utilització, sense càrrec, de l’habitatge ubicat a la planta alta de l’edifici de l’estació.

Aquestes instal·lacions, arrendades per l’Ajuntament de l’Espluga, són propietat d’ADIF. El termini per presentar les sol·licituds va finalitzar a mitjan mes de desembre.

Breu  història

El ferrocarril va arribar a Montblanc el 13 de maig de 1863, amb l’entrada en servei del tram des de Reus. El 26 de juny de 1865 la línia es prolongava fins a l’Espluga de Francolí i el 1879 arriba a Lleida. El 1884 passa a formar part de la Compañía de los Caminos de Hierro del Norte i el 1941 de Renfe.

El 1976 es posa en servei l’electrificació de la línia entre Reus i Lleida. També els anys 1970 es va modificar la disposició de vies i andanes i es va construir el nou edifici de viatgers de Montblanc, després d’enderrocar l’antic, que era d’una planta amb teulada a dues aigües i amb una marquesina metàl·lica que cobria el tram de l’andana principal davant l’edifici.

Pels volts de l’any 2000 es va suprimir el pas a nivell existent al costat Lleida de l’estació i es va construir un nou pas inferior per a vianants.

Comentarios
Multimedia Diari