L'Ajuntament dels Garidells adquireix el castell del municipi

Està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i l’objectiu del consistori és consolidar i millorar aquest edifici històric del segle XII

15 diciembre 2018 09:48 | Actualizado a 15 diciembre 2018 09:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament dels Garidells (Alt Camp) ha adquirit el castell del municipi i part del seu entorn (en total més de 6.000 m2), fins ara de propietat privada. Un ple celebrat ahir va aprovar per unanimitat la cessió de forma gratuïta  feta per la família Gras Martorell al consistori. Aquesta cessió és molt valorada i agraïda, tal com apuntaven des de l’Ajuntament.
El castell està ubicat al punt més alt del municipi i és emblemàtic per a tots els veïns i veïnes dels Garidells. 
De fet està documentat des de l’any 1174 i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).


En l’últim segle no s’hi ha realitzat cap intervenció de consolidació ni millora i, a més a més, s’hi ha de sumar que el castell durant aquest període de temps va patir un espoli important. Fruit d’aquesta degradació comprovada, l’any 2016 es va fer una actuació d’urgència a la torre sud-oest que perillava de caure i de fer-ho en via pública. Per dur a terme aquesta actuació d’urgència fa tres anys, tant els propietaris com l’Ajuntament es van implicar i van repartir-se els costos gairebé al 50%. Com remarca un informe dels Serveis Territorials de Cultura, aquesta actuació no va ser suficient per a la totalitat del castell, ja que era necessària una intervenció global. Només consolidaren una de les tres torres.


Segons va explicar ahir l’alcalde dels Garidells, Marc Bigordà, durant els últims anys s’han rebut diversos requeriments dels Serveis Territorials de Cultura indicant que el castell «està en unes condicions de conservació precàries que fan necessària una intervenció urgent».  
El passat mes de maig els propietaris del castell van anunciar  la seva intenció de cedir-lo de forma gratuïta, ja que era inviable que uns particulars poguessin assumir els costos de conservació necessaris. Des del Departament de Cultura van exposar que no se’n podien fer càrrec i en aquell moment l’Ajuntament es va comprometre a fer el possible per mantenir-lo i frenar la degradació. 
«Som un poble petit i la situació econòmica que tenim ens limita a l’hora de fer grans inversions», manifesta l’alcalde dels Garidells, i afegeix que «no tancarem les portes a escoltar projectes interessants per al poble que vinguin d’entitats supramunicipals o institucions si se’n volen fer càrrec».


La intenció de l’Ajuntament és consolidar i conservar tant el castell com el seu entorn, i perquè això sigui possible fa mesos que l’Ajuntament juntament amb la família fins ara propietària han estat treballant per buscar finançament i poder dur a terme futures intervencions.
Recentment van rebre la notícia que la resolució de la subvenció Restauració de Béns Immobles del Departament de Cultura de la Generalitat que engloba les anualitats 2018, 2019 i 2020 els era favorable amb una aportació de vora 45.000 €. A aquesta aportació, se li haurà de sumar una altra partida que des del consistori de l’Alt Camp esperen destinar-hi provinent de la Diputació. Amb aquestes aportacions s’espera començar a redactar el projecte de consolidació i fer alguna de les obres urgents necessàries.

Comentarios
Multimedia Diari