L'Aleixar podrà tornar a consumir aigua de boca abans d'acabar la setmana

La filtració a l'aqüífer d'un component tòxic va fer que es restringís el consum fa tres setmanes

ACN

Whatsapp
Un veí de l'Aleixar carregat amb ampolles d'aigua entrant a casa seva. Foto: Alba Mariné

Un veí de l'Aleixar carregat amb ampolles d'aigua entrant a casa seva. Foto: Alba Mariné

La planta de carbó actiu que filtrarà tota l'aigua que abasteix l'Aleixar (Baix Camp) començarà a funcionar abans d'acabar la setmana. Així ho ha assegurat a l'ACN l'alcalde del municipi, Antoni Abelló, que preveu que d'aquesta manera es pugui restablir el consum d'aigua de boca amb tota normalitat. El conflicte es va originar a finals de gener, quan la filtració a l'aqüífer d'un component tòxic emprat anys enrere en cultius d'avellaners i oliveres va obligar a prohibir el consum d'aigua de boca. L'obra de l'espai on hi haurà els filtres està enllestida, i s'espera que la instal·lació de la maquinària, que s'ha retardat uns dies per motius tècnics, i la seva posada en marxa es faci abans de divendres.

Divendres passat van acabar els treballs per construir la caseta de vint metres quadrats que albergarà els filtres de carbó actiu que filtraran l'aigua. Com ha explicat l'alcalde, Antoni Abelló, al llarg d'aquesta setmana finalitzarà la instal·lació de la maquinària -que s'ha retardat perquè manquen unes peces específiques- i es posarà en funcionament la planta, a l'entrada del dipòsit amb l'aigua que abasteix tot el poble. Així, abans d'acabar la setmana, segons la previsió, els habitants del municipi podran tornar a consumir aigua de boca.

El problema va començar a finals del mes de gener, després que el Departament de Salut advertís de la presència de plaguicides en unes quantitats que superen el llindar permès. En concret, es va detectar un nivell de 0,12 mil·ligrams per litre -el límit és de 0,10- en un dels dos pous que abasteixen el municipi.

Abelló ha exposat que el consistori va demanar una anàlisi de l'aigua, l'endemà mateix que comencés la restricció, i que els resultats van assenyalar que el nivell químic ja es trobava a la meitat i, per tant, el risc havia desaparegut. Malgrat això, ha comentat que Salut va aconsellar mantenir l'alerta fins que es posés en marxa la planta de carbó actiu.

L'alcalde, quan va començar la prohibició, va apuntar que, segons els pagesos de la zona, el problema podria tenir l'origen en el component d'un herbicida que s'utilitzava fa un parell de dècades en camps d'avellaners i oliveres per impedir la germinació de l'herba. Tot i que el producte es va prohibir fa uns anys perquè es va descobrir que era tòxic, amb el pas del temps s'hauria anat filtrant i acumulant a l'aqüífer.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También