L’Àliga de Tarragona, 35 anys entre la solemnitat i la festa

L’element del Seguici Popular està d’aniversari i aquesta Santa Tecla estrena els nous coloms d’alumini

15 septiembre 2021 09:10 | Actualizado a 15 septiembre 2021 10:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Àliga de Tarragona celebra aquest 2021 35 anys, en els quals ha volat entre la solemnitat i la seriositat pròpia d’una figura representativa de la ciutat i la festa i la rauxa, l’objectiu amb el qual un grup de joves va crear l’element. Com a fet destacable, passat demà es presentaran els nous coloms que tant l’Àliga com l’Aligueta duran al bec i que, per primer cop, seran d’alumini. Fins ara havien estat coloms dissecats i, els primers anys, les dues figures en duien de vius. D’aquesta manera, Antoni Mas, el ferrer de Vila-seca que va ser l’encarregat de crear els dos elements, culmina la seva obra.

Tal com explica Javier Muniain, aguiler des de fa 33 anys, el 1986 un grup de joves tarragonins que dos anys abans havien participat en la fundació del Ball de Diables de Tarragona i que tenien la inquietud de recuperar els elements del Seguici popular de la ciutat, van decidir crear l’Àliga. «Vam veure que, segons està documentat, l’Àliga ja existia l’any 1531 i el portava el gremi de ferrers, per tant, havia de ser un element de ferro», assenyala Muniain, que afegeix que «per això pesa al voltant de 85 kg, el que fa que tingui una forma de ballar molt determinada, fluida i sense moviments bruscos».

El membre de la colla explica que l’element ha anat evolucionant amb el pas dels anys. «Des del principi va tenir l’honor, juntament amb el Lleó, de ser un element representatiu de la ciutat», comenta Muniain, que diu que «des del primer moment teníem clar que es tractava d’una de les figures més solemnes i serioses de la ciutat». Malgrat tot, explica que els joves que la van crear «tenien moltes ganes de festa i l’Àliga va començar a ser més gamberra del que a molts els agradaria». De fet, fruit d’aquesta voluntat més festiva va néixer la Baixada de l’Àliga, i d’una forma ben curiosa. «Un dia vam haver de sortir corrent del local d’assaig perquè fèiem tard a la cercavila i vam acabar baixant amb l’Àliga per les escales de la Catedral. Vam decidir anar-ho repetint cada any, es va anar afegint gent i al final s’ha convertit en la festa que és actualment», recorda Muniain.

Amb relació a la Santa Tecla d’enguany, l’aliguer té clar que «no és una festa major normal». «Els passis que farem a la plaça de la Font estan bé perquè la gent podrà gaudir dels elements del Seguici Popular, però l’Àliga és una de les peces que més necessita la gent a prop, volem ballar amb els tarragonins i tarragonines al nostre costat i sentir-los amb nosaltres», assenyala finalment Muniain, que espera poder fer-ho el 2022.

Comentarios
Multimedia Diari