L'Arxiu Històric de Tarragona ingressa una col·lecció de fotografies de la família Yxart

Adquirides pel Departament de Cultura de la Generalitat al mercat d’antiguitats de Barcelona

20 abril 2018 15:40 | Actualizado a 26 abril 2018 10:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Després d’haver ingressat l’any passat el fons documental de la família Yxart, l’Arxiu Històric de Tarragona acaba d’incorporar en dipòsit un lot de fotografies d’aquesta família, adquirides pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya al mercat d’antiguitats de Barcelona.

El conjunt, majoritàriament retrats d’estudi datats entre 1874 i 1951, comprèn 19 fotografies en paper —la major part a l’albúmina, muntades sobre cartró, en format cabinet i promenade, i amb algunes anotacions— i tres rodets de negatius de 35 mm  en cel·luloide.

Pel que fa al contingut, s’hi identifiquen diferents membres de la família Yxart i altres famílies emparentades; hi veiem el novel·lista Narcís Oller i Moragas, la seva filla Maria Oller i Rabassa; els cònjuges Narcís Amigó i Moragas, cosí de Josep Yxart i de Moragas, i Josepa García Labiano (Madrid); Joaquima Yxart i de Moragas, Maria de Moragas i Tavern (muller de Pelayo Llanes), Josep de Moragas [i Tavern], la seva filla Teresa de Moragas —neboda de Joana de Moragas i Tavern—, els germans Fidel, Vicenç, Jeroni, Dolors i Júlia de Moragas i Rodés (futura muller del seu cosí Francesc Yxart i de Moragas), Francesc Ribas i de Moragas, nen, Francesc Yxart i de Moragas i l’arqueòleg Bonaventura Hernández Sanahuja.

Quant als negatius en cel·luloide, fan referència a viatges de la família Yxart a Lleó, Astúries, l’Alt Aragó i França

Els fotògrafs indicats al revers dels positius són de Barcelona (Audouard y Cia, Audouard, [Narcís] Nobas, [Miquel] Aragonés, Antonio F. Napoleon i Fotografía Esplugas [Antoni Esplugas Puig]), Tarragona (Fotografía Universal de Torres i P. Pallejà), Madrid (E. Otero), Cadis (Fotografía Francesa y Española. Nal, Chicano y L. Hernández) i l’Havana (C. D. Fredericks y Daries i J. A. Suárez y Cª).E

L’Arxiu Històric de Tarragona procedirà a realitzar-ne el corresponent tractament arxivístic, consistent en la incorporació de material específic de conservació (fundes de polipropilè i caixes de cartró lliure d’àcids i amb pH neutre), per ser ubicat al dipòsit específic climatitzat, amb control permanent de temperatura i humitat. Amb posterioritat, s’elaborarà el pertinent instrument de descripció, que permetrà posar-lo a disposició dels usuaris i fer-lo accessible, una vegada finalitzat tot el procés, a través de l’aplicació “Arxius en Línia” de la Generalitat de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari