L'Associació Catalana de Ràdio detecta 11 ràdios il·legals a Tarragona

Ha criticat que les instal·lacions de centres emissors de ràdios il·legals vulneren la normativa en telecomunicacions que protegeix les zones residencials de radiacions radioelèctriques

19 mayo 2017 19:15 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Associació Catalana de Ràdio (ACR) ha comptabilitzat un total de 127 d’emissores de ràdio sense llicència administrativa a Catalunya, de les quals 90 són a Barcelona, 11 a Tarragona, 15 a Girona i 10 a Lleida. Segons l’entitat, aquesta situació provoca una pèrdua d’entre el 2% i el 5% dels oients del sector radiofònic privat, fet que comporta unes pèrdues de fins a dos milions d’euros anuals. L’ACR va denunciar el febrer del 2013 a l’Ajuntament de Barcelona per incomplir l’ordenança que regula les emissions radioelèctriques i de radiodifusió i l’any 2014 es va iniciar un recurs contenciós administratiu que ara està pendent de sentència, segons ha explicat Joan Carles Maresca, lletrat assessor de l’ACR.

Segons l’ACR, les administracions amb competències no actuen o prenen mesures ineficaces per posar fi a la situació que viu el sector radiofònic, ja que el nombre d’emissores de ràdio il·legals es manté amb poques variacions des dels darrers anys, fet que provoca perjudicis quantificables tant de caràcter social com econòmic. En aquest sentit, el president de l’Associació Catalana de Ràdio, Robert Serentill, ha assegurat que l’entitat “no va en contra de ningú sinó que va per defensar el sector i per acabar, d’una vegada per totes, amb aquesta situació d’il·legalitat”. “No és de bon rebre que tota la ràdio privada de Catalunya tingui 200 freqüències i d’il·legals hi hagi 120, és una animalada”, ha afegit Serentill. 

Segons ha explicat el president de l’ACR durant la presentació de l’informe sobre els perjudicis que provoquen aquestes ràdios d’aquest dimecres, l’activitat de les emissores sense llicència administrativa a Catalunya afecta a quatre àmbits diferents: als oients, per la pèrdua de qualitat de les emissions i per la falta de garanties sobre els continguts emesos; a les administracions, que han d’utilitzar recursos per perseguir l’activitat il·legal d’unes emissores que no paguen les taxes i els impostos pertinents; al conjunt de ràdios amb llicència, que perden oients i ingressos publicitaris, i als veïns de zones pròximes als centres emissors il·legals per les radiacions que emeten les antenes. 

L’enginyera en telecomunicacions, Meritxell Bosch, ha explicat que les instal·lacions de centres emissors de les ràdios il·legals vulneren la normativa en matèria de telecomunicacions, la qual fixa una esfera de protecció al voltant de les emissions radioelèctriques per fer fora del seu abast immediat les zones residencials. En aquest sentit, Bosch ha assegurat que “ens vam limitar a constatar que, prenent mostres de valors en zones de circulació normal, els nivells que es percebien eren superiors al que marcava els límits establerts per la normativa”. 

Pel que fa als perjudicis que afecten les emissores amb llicència administrativa, l’ACR estima una pèrdua d’audiència, així com d’anunciants, d’entre el 2% i el 5%. Aquesta situació comporta una minoració d’entre 943.900€ i 2.381.000€ anuals, segons dades de l’Informe sobre la inversió publicitària en ràdio a Catalunya l’any 2015. A més, la competència deslleial i l’empitjorament de les condicions de recepció dels programes legals se sumen a les conseqüències de l’activitat il·legal radiofònica. 

Davant la “passivitat” de les administracions que tenen competències per regular la situació, entre les quals es troben els ajuntaments, l’Administració general de l’Estat, la Generalitat de Catalunya i el Consell Audiovisual de Catalunya, l’ACR proposa una sèrie d’actuacions per “protegir l’activitat de l’espectre radiofònic”, ha explicat el president de l’entitat, Robert Serentill. 

L’ACR s’ofereix a mantenir oberta la interlocució amb totes les administracions per col·laborar en el desmantellament del negoci il·legal i, en el cas que les administracions no compleixin les funcions que l’ordenament jurídic els encomana, es tornarà a recórrer al contenciós administratiu. A més, es proposa la creació d’una Junta de Coordinació d’Administracions que aplegui a totes les administracions implicades per fer complir la llei i tancar les emissores sense llicència administrativa.

Comentarios
Multimedia Diari