L'Espluga de Francolí: 'Beekend' un cap de setmana ple d'abelles

Reportatge. Petits i grans han participat en els diferents tallers del Museu de la Vida Rural i han conegut com viuen aquests insectes 

18 agosto 2018 09:31 | Actualizado a 18 agosto 2018 09:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tastar diferents varietats de mel, observar una arna, xerrades sobre les abelles i apropar als més petits en aquest món. ‘Beekend’ és la principal novetat de l’estiu al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. Ahir al matí, l’equipament va acollir la primera proposta: un taller artístic que va donar el tret de sortida al ‘Beekend’, on l’artista Loredana Talpos va iniciar als participants en tècniques d’escultura modelatge i pintura sobre cartró.

A les dotze del migdia nens i pares van gaudir de l’experiència d’observació in situ d’una arna en ple funcionament. Va anar a càrrec del geògraf i apicultor Roger Gasull, responsable de l’empresa Àrnia, que va explicar com viuen i treballen les abelles i la funció que té cadascuna d’elles. «Aquí tenim la vespa i l’abella asiàtica. Aquest és el primer niu que s’ha trobat a la península Ibèrica», va detallar ahir l’apicultor, Roger Gasull.


I és que molts nens no havien vist mai les abelles en directe i fascinats observaven amb els seus pares l’arna i el niu. «Volem que els infants vegin les eines de l’apicultor, els vestits... i que experimentin», va afegir Gasull. A la tarda al Museu de la Vida Rural es va projectar el documental Vanishing of the Bees, que narra la desaparició que pateixen les abelles de la mel i indaga en les causes que expliquen el fenomen conegut com a Síndrome de Despoblament dels Ruscs i les nefastes conseqüències que això pot tenir, ja que una de les funcions d’aquestes abelles és la pol·linització de cultius. La temàtica va generar debat entre els assistents, i també es va fer un tast de cerveses fetes amb mel a càrrec de l’apicultor Joan Maria Llorens.


El proper dilluns, 20 d’agost, clourà el ‘Beekend’ amb la projecció d’El camino de las abejas, una videocreació de l’artista Abu Ali (heterònim de Toni Serra) i sobre l’apicultura al Marroc.
«La idea va néixer per la motivació d’alguns apicultors i vam creure oportú concentrar-ho tot en un cap de setmana, i per ara està tenint força èxit», va assegurar la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó.


L’objectiu de les jornades era conscienciar sobre la problemàtica de les abelles, protegir la biodiversitat animal i cultural.
La previsió és consolidar el ‘Beekend’ de cara als propers anys.

Comentarios
Multimedia Diari