Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L'Espluga de Francolí: Temps en què els més petits eren enginyers

‘La il·lusió d’un infant davant un joc’ és la col·lecció de joguines del veí de l’Espluga Josep Maillo que es pot veure a la Llar dels Jubilats

Alba Tudó

Whatsapp
Josep Maillo ensenyant l'exposició. FOTO:Pere Ferré

Josep Maillo ensenyant l'exposició. FOTO:Pere Ferré

Una pilota feta amb trossos de cordill, baldufes, estels, arc i fletxa, cordes per fer salts d’alçada, o fins i tot jocs com la gallina cega. Aquests són algunes de les joguines i jocs que es poden veure a l’exposició de la seu social de l’associació de Jubilats de l’Espluga, titulada ‘La il·lusió d’un infant davant un joc’.

La mostra recull una quarantena d’artefactes fets per Josep Maillo (75 anys) inspirats en els joguets que ell, com d’altres nens i nenes, van haver de crear per divertir-se en temps de postguerra.«No teníem res per divertir-nos, i havíem de crear joguines», recorda Maillo.
Ell era fill de Gràcia, però vivia al barri del Carmel a Barcelona.

L’any 2000 va anar a viure a l’Espluga «Tinc bons records de quan vivia a Barcelona, allí fèiem molta vida al carrer i com tots els nens fèiem trapelleries», comenta Josep Maillo.

L’època de postguerra van ser temps difícils.«A vegades costava tenir un plat a taula» diu l’impulsor de la mostra que quan érem petits no teníem Reis».
Tampoc hi havia recursos per comprar el material i fabricar les seves joguines. «Amb els amics veníem llangardaixos a la farmàcia o veníem ‘tebeos’ vells per treure alguna cosa de diners», afegeix.


I és que Maillo havia d’utilitzar la imaginació per crear joguines i que no suposés un gran cost.«El meu pare no ens deixava tocar les serres, això dificultava la feina per fer certs artefactes», assegura l’impulsor.


A la mostra s’hi pot veure una breu explicació, fotos de quan Maillo era petit, i tots els artefactes i jocs de la seva infància. Fa 12 anys Josep Maillo va decidir recrear la seva infància fent de nou totes les joguines que utilitzava quan era petit. «M’ha portat moltes hores, però volia ensenyar i explicar aquesta època de la meva infància», rebla el veí de l’Espluga. Instituts i col·legis visitaran la mostra de joguines de la Llar de Jubilats.


«Ara els nens i nenes no saben què és tot això, ja que viuen amb les noves tecnologies», afegeix Maillo que «amb poc fèiem, per exemple els estels estaven fets amb un paper fi o de diari, i a vegades el pare m’ajudava», detalla l’impulsor de l’exposició.

Estels de paper

La col·lecció de joguines es pot veure a la tercera planta de la seu social de l’associació a la plaça de l’Església i es podrà visitar els matins, de dilluns a divendres, de dos quarts de dotze a la una, i a les tardes hores convingudes fins al 8 de març.


Josep Maillo considera que moltes persones es podran sentir identificades amb les creacions que s’exposen. La mostra es va exposar fa uns anys al Casal de l’Espluga. A més, Maillo vol portar l’exposició a diferents localitats. La pròxima exposició–amb una temàtica diferent– serà a Andorra. «He col·leccionat durant anys acudits de l’artista Cesc i mostraré aquest tema en concret», conclou Josep Maillo.

Temas

  • centrals
  • l'espluga de francolí

Comentarios

Lea También